Kuivapaperin tuotanto Iitissä on päässyt taas vauhtiin

Valkeakoskelainen Hypap osti Lacellin konkurssiin menneen kuivapaperitehtaan kuukausi sitten. Alussa kuivapaperi menee perheyrityksen omaan tuotantoon.

Kotimaa
Työtekijä koneen ääressä kuivapaperitehtaalla
Raine Martikainen / Yle

Hypapin toimitusjohtaja ja pääomistaja Pekka Pollari sanoo, että tuotanto Kausalassa on käynnistynyt hyvin. Kuivapaperin valmistuksesta vastaa Hypapin tytäryhtiö SharpCell.

- Aloitimme kuukausi sitten, eivätkä koneet tietystikään vielä käy kolmessa vuorossa, mutta alku on ollut odotettua parempi, sanoo Pekka Pollari.

Työntekijöitä Kausalassa on nyt 15, ensi vuoden jälkeen luku on tarkoitus kaksinkertaistaa. Alussa kuivapaperi menee pääosin Hypapin omaan tuotantoon Valkeakoskelle. Hypapin päätuotteet ovat vanhustenhoidon tarvitsemat kertakäyttötuotteet.

- Kausalan tehtaan kapasiteetti on 6 000-7 000 tonnia vuodessa ja me tarvitsemme siitä 1 000. Etsimme markkinoita myös muualta, kertoo Pollari.

Kausalan tehtaalla koneet kuuluvat Euroopan moderneimpiin. Pollarin mukaan alalla tarvitaan uusia toimijoita. Vanhusten osuus koko Euroopan väestöstä kasvaa vielä seuraavat vuosikymmenet.

- Kuivapaperin jalostajat ovat useimmiten kasvollisia perheyrityksiä, jolloin kasvollisen perheyrityksen on luonteva tehdä kauppaa heidän kanssaan, Pollari sanoo.