Katainen Kreikka-päätöksestä: Näitä asioita ei kannata millimetripaperilla mittailla

Pääministeri huomautti, että uudesta Kreikka-päätöksestä ei aiheudu Suomelle lisäkustannuksia. Katainen uskoo Kreikan olevan yhä suurten haasteiden edessä.

politiikka
Jyrki Katainen

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) on tyytyväinen tuoreeseen Kreikka-päätökseen. Pääministeri myöntää, että korkosaamiset Kreikalta ovat vastedes pienemmät, mutta uskoo hyödyn tulevan Euroopan talouden vakauden kautta.

- Näitä asioita ei kannata mittailla millimetripaperilla. Tärkeintä on euroalueen ja sitä kautta Suomen talouden vakaus.

Katainen painotti, että uudesta Kreikka-päätöksestä ei koidu Suomelle varsinaisia lisäkustannuksia, koska Suomi ei tee bisnestä lainaamalla rahaa Kreikalle.

- Kreikka on tähän mennessä maksanut meille noin 40 – 50 miljoonaa euroa korkokustannuksina ja tulevina vuosina korkoprosentti on pienempi. Kreikkalaiset veronmaksajat maksavat yhä korkoa suomalaisille veronmaksajille, mutta hieman vähemmän, Katainen sanoi.

Kreikan maksukyvystä ja maan kyvystä selviytyä talouskriisistä on esitetty erilaisia arvioita. Katainen sanoi, että yhden arvion mukaan uusi päätös helpottaa Kreikan suoriutumista talouskriisistä, ja maa maksaa velkansa takaisin. Pääministeri itse uskoo toiseen arvioon.

- Kansainvälisten asiantuntijoiden toisen arvion mukaan nyt tehty päätös on hyvä ratkaisu tähän tilanteeseen, mutta Kreikan haasteet ovat yhä varsin suuret, pääministeri sanoi.