Hollande varoitti teräsjättiä väliaikaisesta kansallistamisesta

Ranskan hallitus on raivostunut teräsjätti ArcelorMittalille sen päätöksestä sulkea kaksi sulattamoa Florangen kaupungissa. Presidentti Francois Hollande sanoi tiistaina, että tehtaan väliaikainen kansallistaminen on yksi vaihtoehto toiminnan jatkamiseksi.

Ulkomaat

Ranskan presidentti Francois Hollande on uhannut teräsjätti ArcelorMittalia sen tehtaan väliaikaisella kansallistamisella. ArcelorMittalin ja Ranskan hallituksen välille on syntynyt kova kiista sen jälkeen, kun teräsjätti ilmoitti sulkevansa kaksi sulattamoaan Florangen kaupungissa Ranskan koillisosassa.

Hollande sanoi kansallistamisen olevan yksi vaihtoehto ennen kuin hän tapasi ArcalorMittalin pääjohtajan Lakshmi Mittalin tiistaina. Keskustelun tuloksista ei ole toistaiseksi kerrottu. 40 sosialistipuolueen kansanedustajaa on ilmoittanut kannattavansa väliaikaista kansallistamista.

Teräsjätti ilmoitti lokakuun alussa lopettavansa Florangen sulattamot joulukuun alussa, ellei Ranska löydä niille ostajaa. Ranska on sanonut saaneensa kaksi tarjousta, mutta ne koskevat koko tehdasaluetta. Mittal on kuitenkin kieltäytynyt myymästä kaikkea Florangen toimintaansa.

Yhtiön mukaan sulattamot lopetetaan koska ne eivät ole kilpailukykyisiä. Sulattamoissa työskentelee 629 ihmistä, joiden työpaikka on vaarassa. Florangen tilannetta pidetään tärkeänä testinä sosialistipresidentti Hollandelle, joka on sitoutunut taistelemaan työttömyyttä ja teollisuuden ongelmia vastaan.

Lontoon pormestari intoutui irvailemaan ranskalaisille

Maanantaina teollisuuden kehityksestä vastaava sosialistisen puolueen ministeri Arnaud Montebourg sanoi, ettei ArcelorMittal ole enää tervetullut Ranskassa. Montebourg syytti yhtiön valehdelleen Ranskalle vuosien ajan. Myöhemmin ministeri kuitenkin pehmensi lausuntoaan ja sanoi, ettei ArcelorMittelin asema ole Ranskassa vaarassa. ArcelorMittal työllistää Ranskassa noin 20 000 ihmistä.

Montebourg sanoi tiistaina uutistoimisto AFP:lle, että väliaikainen kansallistaminen on täysin perusteltu vaihtoehto. Ministerin mukaan kansallistaminen ei maksaisi veronmaksajille mitään ja se olisi Ranskan lainsäädännön mukainen.

Kiista laajeni tiistaina kansainvälisemmäksi, kun värikkäistä lausunnoistaan tunnettu Lontoon pormestari Boris Johnson irvaili Ranskan johdolle puhuessaan yritysjohtajien tapaamisessa Intian pääkaupungissa New Delhissä.

Johnsonin mukaan vasemmistolaiset vallankumoukselliset ovat ottaneet Ranskan hallintaansa ja ajavat sijoittajat pois. Johnson kutsui investoijat Lontooseen.

- Tulkaa maailman liike-elämän keskukseen, pormesteri kehotti.

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset