Nukkuvan henki salpaantui - sankarikoira pelasti

Vieläkin on arvoitus, miten nuori villakoira Iivari havahtui siihen, että nukkuva emäntä oli hengenvaarassa. Diabetesta sairastavan emännän verensokeri oli laskenut hengenvaarallisen matalalle. Iivari herätti isännän. Nyt se palkitaan sankarikoirana.

terveys
Villakoira Iivari ja emäntä.
Petra Haavisto / Yle

Kun Taina Salo ja Ronnie Westman hankkivat itselleen koiran, kasvattajalla oli jäljellä kaksi peräkammarin poikaa. Toisesta tuli näyttelykuningas, toisesta sankaripelastaja. Kokkolalainen villakoira Iivari on yksi 19 koirasta, jotka viikon kuluttua palkittaan sankarikoirana.

Urotyön tehdessään Iivari oli vasta seitsemän kuukauden ikäinen. Iivari oli juuri opetettu siihen, ettei se saa mennä yläkertaan, jossa perheen makuuhuone on, Iivarin paikka oli alakerrassa.

Kuitenkin huhtikuisena yönä se oppimastaan huolimatta se kipusi yläkertaan ja herätti Ronnien. Emäntä oli menettänyt tajunsa ja oli hengenvaarassa.

- Se repi ja puri, että Ronnie varmasti heräsi. Emme tiedä yrittikö se ensin herättää minua, kertoo Taina Salo.

En tiedä olisiko minua enää, jos Iivari ei olisi uhmannut kieltoa tulla yläkertaan ja herättänyt miestäni. Hengitystäni ei enää kuulunut.

Hengitys oli jo salpaantumassa

Salo on sairastanut 16-vuotiaasta saakka diabetesta. Hänen kohdallaan on hyvin harvinaista, että verensokeri laskee yöllä, pikemminkin sokerit nousevat aamua kohden. Kun Iivari riensi apuun, tilanne oli jo hyvin vakava.

- En tiedä olisiko minua enää, jos Iivari ei olisi uhmannut kieltoa tulla yläkertaan ja herättänyt miestäni. Hengitystäni ei enää kuulunut. Ronnie yritti herätellä minua, ja jotain olin mumissut. Tajunnantaso oli todella matalla. Miehellä meni todella kauan ennen kuin hän sai tajuntani palautumaan.

Ensiavuksi annettu sokerimehu palautti tajunnan. Pariskunta on pohtinut paljon sitä, miten Iivari oli aistinut vakavan tilanteen.

- Olemme pohtineet sitä, oliko se haistanut sen vai mitä. Villakoiriakin koulutetaan diabeetikkojen avuksi sokerikoiriksi, jotka haistavat verensokerin laskun. Vai oliko se vain mammanpoika, joka kuuli että hengitykseni oli erikoinen ja hätääntyi siitä?

Salo on pohtinut kouluttavansa Iivarin hypo- eli sokerikoiraksi. Jo nyt se vartioi emäntänsä unta.

- Se saattaa yöllä käydä läpsäisemässä minua. Jos silmät aukenevat, se lopettaa. Mieheni se antaa nukkua.

Maailmaa rakastava koira

Taina Salo kuvaa Iivaria koko maailmaa rakastavaksi.

- Se rakastaa kaikkia hyttysistä alkaen. Se ei suostu ymmärtämään, miksi muut koirat ovat sille vihaisia. Se ei hyväksy sitä, että kaikki eivät rakasta sitä.

Tai aivan kaikkea ei Iivarikaan rakasta. Helsingin messukeskuksessa järjestettävää palkintogaalaa varten koiran turkki pestään ja laitetaan ojennukseen ja muutenkin hieman trimmaillaan, nämä toimenpiteet Iivari jättäisi mielellään välistä.

Kennelliiton Sankarikoira-palkinto tuli Salolle ja Westmanille täytenä yllätyksenä.

- Ajattelimme, että ainoastaan esimerkiksi tulipaloista pelastaneita ja poliisikoiria palkitaan. On hienoa, että tuollaista puudeliakin muistetaan. Meiltä se saa juhla-aterian ja pari luuta.