Kotikoirakin voi kohota sankariksi

Sateisena syyskuun aamuna joensuulainen Veera Holopainen oli lenkillä kettuterrieri Rotinsa kanssa. Nuori koira veti emäntäänsä sinnikkäästi metsään, josta löytyi tuupertunut iäkäs nainen. Kettuterrieri Roti on yksi tämän vuoden sankarikoirista.

Kotimaa
Sankarikoira Roti
Veera Holopainen

Veera Holopaisen ja Roti-koiran aamulenkistä tuli 11.9.2012 hengenpelastusoperaatio. Parivaljakko oli kävelyllä Joensuun Rantakylän ja Utran välisessä maastossa, kun Roti alkoi yllättäen vetämään emäntäänsä metsiköön päin. Metsästä löytyi tuupertuneena iäkäs nainen.

- Tarkistin heti, että onko minulla puhelin mukana ja menin tarkistamaan maassa makaavan henkilön kunnon. Puhuttelin naista, jolloin hän virkosikin. Nainen kiitteli kovasti ja rapsutteli koiraa. Käsikynkkää lähdimme kävelemään pois metsästä, Veera Holopainen muistelee.

Sileäkarvainen kettuterrieri Roti on yksi sankarikoirista, jotka Suomen Kennellitto palkitsee Voittaja-näyttelyssä 9. joulukuuta. Palkittavia koiria on yhteensä 19. Sankarikoiran arvon voi saada koira, joka on merkittävästi vaikuttanut siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut. Parivuotiaan Rotin pelastama nainen makasi metsässä noin kymmenenasteissa, sateisessa säässä pelkissä sisävaatteissa.

Koira voi olla hyvä, vaikka ei olekaan mitään meriittejä.

Veera Holopainen

- Totta kai olen mielettömän ylpeä koirastani. Roti on ihan tavallinen kotikoira, jonka kanssa ei ole harrastettu mitään erikoista. Koira voi olla hyvä, vaikka ei olekaan mitään meriittejä, Veera Holopainen toteaa.

Kennelliiton hallitus myönsi sankarikoiran arvonimen ensimmäisen kerran vuonna 1997.