Myös Suomesta lähdetty Syyriaan

Suojelupoliisi on kiinnostunut Syyriaan matkustaneista myös sen jälkeen, kun he ovat palanneet Suomeen.

Kotimaa

Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva vahvistaa, että Suomesta on matkustanut muutamia henkilöitä syystä tai toisesta Syyriaan.

Supo ei kuitenkaan tiedä, onko heidän tarkoituksensa osallistua taisteluihin vai esimerkiksi humanitaariseen työhön. Portaankorvan mukaan he osallistuvat konfliktiin tavalla tai toisella.

Portaankorvan mukaan Supo on kiinnostunut näistä henkilöistä myös sen jälkeen, kun he ovat palanneet Suomeen. Väkivalllan keskellä oleminen muuttaa ihmistä, hän sanoo. Hänen mukaansa on vaikeaa arvioida, nostaako tällainen kokemus riskiä osallistua esimerkiksi terrorismiin. Joku vaikutus heillä kuitenkin on yhteisöönsä, Portaankorva sanoo.

Kansanedustaja Kari Tolvanen (kok.) sanoi myös Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa, että joidenkin Suomen kansalaisten epäillään matkustaneen näille alueille. Tolvasen mukaan voidaan olettaa, että tapauksia tulee lisää.

Tolvasen mukaan Suomen kansalainen on toki vapaa matkustamaan minne haluaa, jos siihen ei liity mitään rikollista.

Ruotsissa on noussut kohu Internetissä julkaistusta videosta, jossa Ruotsalainen Mujahedin Syyriassa -niminen ryhmä kehottaa Ruotsissa asuvia muslimeja lähtemään Syyriaan taistelemaan hallitusta vastaan.

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo on kertonut, että joukko ruotsalaisia on matkustanut Syyriaan liittyäkseen terroristiverkosto al-Qaidan innoittamiin rybhmiin.