Viiniharrastaja: emme ole mikään salaseura

Tarkoituksena on yksinkertaisesti lisätä ihan tavallisten kuluttajien viinitietoutta ja vahvistaa suomalaista viinikulttuuria, kertoo viiniharrastaja Kaarina Tilli. Joulun aikaan viinin valinta on haastavaa, koska pöydästä löytyy niin porsasta kuin kalaakin sekä suolaista ja makeaa.

Kotimaa
Viinipulloja ravintolan pöydällä
YLE Keski-Suomi

Kotkalaisen viiniseura Munskänkarnasin puheenjohtaja Kaarina Tilli rakastaa paitsi viiniä, myös ruoanlaittoa. Hänestä on hauskaa miettiä erilaisia kattauksia ystävien järjestämiinsä illanistujaisiin. Lähestyvä joulun aika ja notkuva joulupöytä on kuitenkin haastava myös kokoneelle viininvalikoijalle.

- Joulupöytä pitää sisällään niin monenlaisia makuja. Porsaanlihaa, kalaa, makeaa, suolaista, kertoo Tilli.

Kokeiden suorittaminen ei ole pääasia

Tilli korostaa, että viiniseurojen tarkoitus ei ole kokoontua mitenkään salaa, vaan kaikki ovat tervetulleita jäseniksi.

- Tarkoituksena on yksinkertaisesti lisätä ihan tavallisten kuluttajien viinitietoutta ja vahvistaa suomalaista viinikulttuuria.

Viiniseurojen jäseniä myös koulutetaan kolmella eriasteisella tasokokeella. Jo parikymmentä vuotta viiniharrastuksen parissa viihtynyt Tilli on suorittanut vasta ensimmäisen tason kokeen, mutta yrittää päästä seuraavaksi rypäleidentunnistuskokeeseen.

Tarkoituksena on lisätä ihan tavallisten kuluttajien viinitietoutta.

Kaarina Tilli

- Ensimmäinen taso sisältää teoria- ja maistelukokeen. Toinen taso on rypäleidenmaistelukoe. Kokeita on mahdollista suorittaa parin vuoden välein.

Kokeiden suorittaminen ei liene kuitenkaan touhun päätarkoitus, koska ykköstason kokeen on Kotkan Munskänkarnasin vajaasta 70:stä jäsenestä suorittanut vain noin 10 jäsentä.

Venäläiset viinituristit laajentavat Alkojen valikoimaa

15-vuotiaan viiniseura Kotkan Munskänkarnasin puheenjohtaja Kaarina Tilli on kuitenkin tyytyväinen Kotkan ja koko Kymenlaakson viinitarjontaan.

- Se on ollut tähän asti aika perinteinen, mutta venäläisten viininhakureissut ovat laajentaneet valikoimaa. Se on hyvä juttu, että Alkot seuraavat kuluttajiensa tottumuksia, Tilli sanoo.

Monet viiniseurojen jäsenet pitävät paljon myös matkustelusta. Matkustelu, ruoka ja viini yhdistyvätkin Tillin mukaan luontevasti. Mutta miten onnistuu löytämään sen oman lempiviininsä?

- On tärkeää tunnistaa eri rypäleitä. Rypäleen maun kautta voi helposti löytää suosikkinsa.