Joutsenet lähtevät vasta kun on pakko

Lintujen syysmuutto on lopuillaan, mutta joutsenet ja lokit sinnittelevät edelleen Etelä-Suomessa. Joutsenten muutto on siirtynyt vuosi vuodelta yhä myöhempään ajankohtaan - ne lähtevät vasta pakon edessä.

luonto
Jan Södersved tarkkailee lintuja Lohjan Lohilammella.

Lohjan Sammatin Lohilammella riittää vielä kiikaroitavaa lintuharrastajille, vaikka talvi tekee tuloaan. BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved tähyää vesistön suojaisammalle puolelle.

- Siellä näkyy vastarannalla olevan tuulensuojassa lähes sata kanadanhanhea ja 30-40 joutsenta sekä muutama telkkä. Tämä on hyvin tyypillinen näky tähän aikaan vuodesta, tietenkin jos vesi olisi jo jäässä, niin lintuja ei enää tällä paikalla olisi.

Muuttomatka alkaa yhä myöhemmin

Varsinkin joutsenet viihtyvät sijoillaan aivan talven kynnykselle saakka. Uudellamaalla joutsenten syysmuutto sijoittuu yleensä joulukuulle ja esimerkiksi viime talvena lähtö venyi uudenvuodenpäivään asti.

- Ne on vähän tällaisia talven kärkkyjiä eli sen mukaan kun sää määrää, niin lähdetään pikkuisen etelään päin ja tullaan sitten vaikka vähän takaisinkin jos sää sen sallii. Sanoisin että noin kuukaudella on Uudellamaalla joutsenten muutto lykkääntynyt viime vuosien aikana. Se on ehkä ihan fiksuakin, että ei lähdetä muualle, jos täällä riittää syötävää, Södersved arvioi.

Kun vedet jäätyvät ja maa saa kunnollisen lumipeitteen, on joutsentenkin annettava periksi ja jatkettava muuttomatkaansa.

Lumi peittää pihalintujen ruoka-apajat

Loppuviikolle luvattu lumimyräkkä tuo laihat ajat sekä muutto- että pihalinnuille. Pihalintujen ruokinnan olisi voinut Södersvedin mukaan aloittaa jo vähän lauhemmallakin ilmalla.

- Kyllä viimeistään sitten kun tulee pakkanen ja lumet niin kannattaa piharuokinta aloittaa ja vielä tärkeämpää on jatkaa sitä läpi talven kun sen on aloittanut, Södersved muistuttaa.