Olvassuosta kaavaillaan kansallispuistoa

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan rajalla sijaitseva Olvassuo on yksi neljästä kansallispuistoksi suunnitellusta alueesta, jotka pääsivät jatkovalmisteluun. Suomessa ei ole tällä hetkellä kansallispuistoksi luokiteltuja aapasoita.

luonto
Kuvassa syksyn ensi pakkasten jäädyttämä suolampi.
Kuvassa syksyn ensi pakkasten jäädyttämä suolampi.Anssi Leppänen / YLE

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueilla sijaitsevasta Olvassuosta suunnitellaan kansallispuistoa. Ympäristöministeri Ville Niinistö on päättänyt viedä neljä kansallispuistoaloitetta jatkovalmisteluun.

Niinistön mukaan Utajärven, Pudasjärven Puolangan alueella sijaitseva Olvassuo on upea ja edustava aapasuoalue.

- Suoluontomme on kansallispuistoverkostossa aliedustettuna. Olvassuon ottaminen kansallispuistoverkkoon täyttäisi myös Pohjois-Pohjanmaalla olevaa aukkoa kansallispuistoverkossa, ministeri Niinistö toteaa.

Olvassuon kansallispuistohanketta ajavan Pohjois-Pohjanmaan liiton vs. ympäristöjohtaja Tuomas Kallio iloitsee Olvassuon jatkoonpääsystä.

- Kilpailu oli kovaa. Ministeriölle oli ehdolla parikymmentä muutakin hyvää esitystä kansallispuistoksi. Aapasoita ei ole vielä kansallispuistoina, ja on tarpeen nostaa näistä hienoista suoalueista helmi esille kansallispuistoksi.

Olvassuo on laaja suojelualueiden kokonaisuus. Noin 30 000 hehtaarin Natura 2000-alue koostuu erilaisista suojelualueista, joista osa on luonnonpuistoa.

Kallion mukaan nyt aletaan muun muassa selvittää, kuinka mahdollista kansallispuistostatusta voitaisiin hyödyntää matkailullisesti.

- Olvassuosta ei tulisi esimerkiksi Syötteen tapaan massaturismikohde, vaan siellä panostettaisiin luontomatkailuun, Kallio sanoo.

Päätös kansallispuiston toteutumisesta on nyt Metsähallituksen ja ympäristöministeriön käsissä. Jatkoselvitykset on määrä saada tehdyksi tämän hallituskauden aikana.