Röyhkeä tirkistelijä herättää pelkoa Oulun eteläisessä

Kala- ja Pyhäjokilaaksossa liikuskelevan häirikön epäillään muun muassa tunkeutuneen ihmisten asuntoihin. Tilanne on kiristynyt äärimmilleen, ja paikallisten asukkaiden pinna alkaa olla katkeamispisteessä.

Kotimaa
Puun oksat kurottavat aidan yli omakotitalon pihassa.
Anja Hiltunen / Yle

Kala- ja Pyhäjokilaaksossa pimeät illat ovat saaneet monen perheen varuilleen. Röyhkeä hiippari liikkuu pihapiirissä ja saattaa tunkeutua myös sisään koteihin.

Tirkistelijä ei ole tähän mennessä varastanut mitään tai tehnyt väkivaltaa, mutta monen kotirauhaa ja turvallisuuden tunnetta on järkytetty pahemman kerran.

Eräs haapavetinen perhe alkoi saada pihapiiriinsä kutsumattomia vierailuja syysiltojen pimennyttyä.

- Pihaltamme alkoi kuulua ylimääräisiä ääniä, mutta emme kiinnittäneet asiaan alkuvaiheessa sen enempää huomiota. Pian käynnit alkoivat kuitenkin lisääntyä ja ikkunnapeltejä kolisteltiin. Käyntejä on ollut nyt pari-kolme viikossa. Löysimme jälkiä, jotka johtivat pelto- ja hakkuuaukean läpi autolle, kertoo Yle Oulun haastattelema perheenisä.

Pelko hiipparista on vaikuttanut perheen elämään monella tavoin.

- Hiippari on käynyt talossamme sisällä todistettavasti ainakin kerran, keittiössä saakka. Meillä on pieniä lapsia ja kaksikerroksinen talo. Lapset eivät mielellään nuku alakerrassa hiipparin pelossa. Myös meitä vanhempia pelottaa lasten turvallisuuden puolesta, isä sanoo.

Poliisin keinot vähissä

Hiippari on käynyt talossamme sisällä todistettavasti ainakin kerran, keittiössä saakka.

Haapavetinen perheenisä

Jokilaaksojen poliisi varsin voimaton hiipparin edessä. Ylikomisario Simo Alanko kertoo poliisin saaneen ilmoituksia tirkistelijästä, ja rikosilmoituksiakin on tehty.

Poliisin toimialue on kuitenkin laaja ja partioita on vähän. Lähin vapaa partio saattaa olla puolen tunnin päässä ilmoituspaikasta.

- Joissain tapauksissa poliisin saavuttua paikalle tirkistelijä on ehtinyt häipyä paikalta, eikä häntä olla tavoitettu edes poliisikoiran avulla, Alanko sanoo.

Tekijän henkilöllisyydestä on esitetty sosiaalisessa mediassa paljon epäilyjä, jotka ovat myös poliisin tiedossa. Vaikka epäillyn henkilöllisyys olisi tiedossa, on kynnys esimerkiksi teletunnistetietojen seuraamiseen korkea.

- Paikantamistietojen saamiseen tarvitaan tietty rikosnimike ja kotirauhan häirintä ei siihen riitä, kertoo Simo Alanko.

Alangon mukaan poliisin työtä vaikeuttaa se, että tekijöitä on todennäköisesti useampia.

- Ilmoituksia on tullut niin laajalta alueelta, että todennäköisesti henkilöitä on enemmän kuin yksi. Jos joltain alueelta tulisi enemmän ilmoituksia, voisimme osoittaa resursseja tarkemmin tietylle alueelle.

Poliisi toivoo, että kaikista havainnoista tehtäisiin rikosilmoitus.

Tilanne kärjistynyt äärimmilleen

Kehottaisin ihmisiä varovaisuuteen oman käden oikeuden käyttämisessä, sillä se on rangaistava teko.

Simo Alanko

Alueen asukkaiden mitta alkaa olla täynnä. Pelko ja turhautuminen tilanteeseen on saanut ihmiset aktivoitumaan syyllisen kiinnisaamiseksi.

- Koko kylä on aktivoitunut selvittämään hiipparin liikkeitä. Liikkuu huhuja, että hiippari käyttäytyy väkivaltaisesti ja pelkästään tällaiset puheet pelottavat ihmisiä, haapavetinen perheenisä sanoo.

Asukkaat ovat asentaneet pihoilleen riistakameroita ja liiketunnistinvaloja. Niistä ei ole ollut kuitenkaan vielä ratkaisevaa apua, sillä tirkistelijän epäillään käyttävän pimeänäkölaitetta.

- Yllättävän nopeasti mies pakenee pimeässä ilman taskulamppua. Puhutaan, että hiippari etsii kamerat ja siirtää niitä. Myös liiketunnistinvalojen sensoreita on muokattu, mies kertoo.

Poliisi toivoo malttia

Jos hiippari joutuu jonkun muun kuin poliisin kynsiin, niin voi käydä hassusti.

Haapavetinen perheenisä

Poliisi on huolissaan siitä, että asukkaat ottavat oikeuden omiin käsiinsä. Simo Alanko muistuttaa, ettei epäiltyä kannata esimerkiksi ottaa itse kiinni.

Yle Oulun haastattelema perheenisä toivoo, että poliisi tavoittaisi miehen pian, jotta kenenkään ei tarvitsisi pilata elämäänsä asian vuoksi.

- Koti mielletään turvapaikaksi, ja jos sitä aletaan uhata ulkopuolelta, ihmiset puolustautuvat, mies sanoo.

On olemassa todellinen uhka, että tilanne saa ikävän päätöksen.

- Kyllä ihmiset ovat todella väsyneitä tähän tilanteeseen. Jos hiippari joutuu jonkun muun kuin poliisin kynsiin, niin voi käydä hassusti, mies huokaisee.

- Kehottaisin ihmisiä varovaisuuteen oman käden oikeuden käyttämisessä sillä se on rangaistava teko, ylikomisario Simo Alanko muistuttaa.