1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Heijastimilla varustettu hevonen näkyy kauas

Viikkoja jatkunut pilvisyys ja tihkusade yhdistettynä vuoden pimeimpään aikaan, eivät armoa anna. Viimeinenkin valosäde ehtii kadota ennenkuin työikäinen kansa ehtii ulos liikkumaan. Ratsastuslenkillekään ei pidä lähteä ilman heijastimia.

Kotimaan uutiset
Kolme ratsastajaa ja hevosta heijastimiin pukeutuneena
Milla Holm / Yle

Pimeään metsään on varustauduttava ihan toisella tavalla kuin valaistuille kaduille, sen tietävät Katariina Talka ja Margit Hänninen. He ratsastavat lähes päivittäin pimeydestä huolimatta.

- Meitä ei pimeys ja sade ole haitannut. Se on lähinnä asenne- ja varustekysymys. Nykyisin löytyy hirmu hyviä otsalamppuja, joiden valossa on hyvä mennä. Ja kun on varmajalkainen, luotettava hevonen, niin eihän siinä mitään, tuumailee Hänninen.

Heijastimia kavioista kaulaan

Katariina Talka ei lähtisi ratsastuslenkille ilman heijastimia.

Autoilijat eivät ole muistaneet laittaa valoja ajoissa lyhyiksi ja se on säikäyttänyt hevosen.

Katariina Talka

- Minä olen hankkinut hevoselleni jalkoihin heijastimet sekä kaulaan kaulakappaleen. Itselläni on heijastinliivi. Minulla on ollut myös suitsissa heijastimia.

Tärkeintä on käyttää heijastimia riittävästi, niin ratsastajalla kuin hevosella. Vastaantuleville autoille on hyvä tehdä selväksi, että täältä on tulossa "korkea yhdistelmä", sanoo Margit Hänninen.

Hevosta kohti lyhyillä valoilla

Tie ei ole ratsukoille paras paikka liikkua, mutta silloin tällöin tienylityksiä on pakko tehdä. Aina kohtaamiset tiellä eivät suju ongelmitta.

- Pieniä kömmähdyksiä on vuosien varrella käynyt. Autoilijat eivät ole muistaneet laittaa valoja ajoissa lyhyiksi ja se on säikäyttänyt hevosen, muistelee Katariina Talka.

Sekä Hänninen että Talka haluavat muistuttaa autoilijoita muutamista asioista.

- Muistakaa autoilijat hiljentää vauhtia ja pimeällä vaihtaa pitkät ajovalot lyhyiksi. Kannattaa huomioida, että hevonen on iso eläin eli ohitustilanteessa tulisi ajaa mahdollisimman reunassa.

Lue seuraavaksi