1. yle.fi
  2. Uutiset

Nokia vei voiton patenttikiistassa

Nokia on pyytänyt tuomioistuimia Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Kanadassa panemaan välimiestuomioistuimen ratkaisun täytäntöön.

talous
Nokian lippulaivamyymälä Helsingin Aleksanterinkadulla.
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Matkapuhelinvalmistaja Nokia on voittanut kanadalaista RIM:ä vastaan käymänsä patenttikiistan. Välimiestuomion mukaan RIM oli käyttänyt luvattomasti Nokian patentoimaa langatonta lähiverkko- eli wlan-teknologiaa.

Nokia ja RIM sopivat vuonna 2003 matkapuhelinpatenttiensa käyttämisestä ristiin. Viime vuonna RIM oli vaatinut, että sopimus ulottuisi myös wlan-teknologiaan.

Nokian mukaan RIM rikkoi sopimusta eikä ollut oikeutettu valmistamaan tai myymään wlan-tuotteita sopimatta ensin Nokian kanssa patenttikorvauksista.

Nokia on pyytänyt tuomioistuimia Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Kanadassa panemaan välimiestuomioistuimen ratkaisun täytäntöön.

RIM valmistaa BlackBerry -laitteita.

- Ratkaisulla saattaa olla merkittäviä taloudellisia vaikutuksia, koska kaikki BlackBerryn tukevat wlan-teknologiaa - vaikkakin BlackBerryn volyymit ovat hyvin pienet näissä maissa, sanoo tutkimusyhtiö IDC:n analyytikko Francisco Jeronimo.

Nokialla on - Ericssonin ja Qualcommin ohella - yksi langattoman teknologian isoimmista patenttisalkuista.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi