Kansallinen digikirjasto tulee koekäyttöön joulukuussa

Suomeen ollaan luomassa kansallista digitaalista kirjastoa. Kansalliskirjaston vetämässä hankkeessa kootaan Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot yhteen verkkopalveluun.

kulttuuri
Nainen kuvaa museoesineitä
Jan Hynnä / Yle

Kansallisen digitaalisen kirjaston verkkopalvelu Finna on tulossa koekäyttöön ensi kuussa. Esimerkiksi Tampereella museot ovat menossa innokkaasti mukaan verkkopalveluun, mutta kirjasto empii vielä.

Tampereen museot ovat arkistoineet valokuvia ja esineitä digitaalisesti 90-luvulta lähtien. Nyt ne haluavat aineistonsa mukaan perusteilla olevaan kansalliseen digitaaliseen kirjastoon, kertoo kokoelmapäällikkö Riitta Kela.

- Meillä on tällä hetkellä sellaiset 200 000 objektia, jotka me haluamme mahdollisimman laajasti kaikille saataviksi. Finna avaa uuden mahdollisuuden tarjota asiakkaille museon aineistoja.

Kokeiluversio vielä tämän vuoden puolella

Digitaalisen kirjaston verkkopalvelusta Finnasta on tarkoitus julkaista kokeiluversio joulukuun puolessavälissä.

Tampereen museot ovat liittymässä verkkopalveluun ensi vuonna, sanoo projektipäällikkö Maija Ekosaari.

- Alamme testata joulukuun alussa sitä, miten Tampereen museoiden Vapriikin tiedot lähtevät siirtymään Finnaan. Teemme siirron pienellä testiaineistolla, ja teemme mahdollisesti teknisiä korjauksia.

Kirjastotkin halutaan mukaan

Finnan kehittäjät toivovat, että jatkossa järjestelmä korvaisi kirjastojen nykyiset verkkopalvelut. Esimerkiksi Tampereen kaupunginkirjasto ei kuitenkaan vielä ole lähdössä mukaan Finnaan - huolimatta siitä, että Pirkanmaan kirjastojen nykyinen verkkopalvelu on takkuillut pahasti.

Meillä verkkokirjastoissa tarvitaan enemmän ominaisuuksia ja palveluita kuin Finna tällä hetkellä pystyy tarjoamaan.

Tuula Haavisto

- Meillä verkkokirjastoissa tarvitaan enemmän ominaisuuksia ja palveluita kuin Finna tällä hetkellä pystyy tarjoamaan. Finna on tiedonhakuun tarkoitettu, mutta meillä pitää pystyä myös tekemään varauksia ja uusimaan lainoja. Nämä kirjaston verkkopalvelut ovat aika monipuolisia, kirjastopalvelujohtaja Tuula Haavisto sanoo.

Haavisto uskoo silti, että Finna voi uudistaa tiedonhakua, jos järjestelmä vain kehittyy toivotusti.

- Sieltähän sitten tavallinen kansalainen voi löytää vaikkapa sukunsa kotipaikkaan liittyvät erilaiset dokumentit tai johonkin kiinnostavaan esineeseen liittyvää tietoa helposti tai mitä muuta tahansa, missä pitää yhdistellä ja tällä hetkellä hakea monesta eri lähteestä

Myös Yle saattaa myöhemmin liittyä Finnaan esimerkiksi Elävän arkistonsa kautta.