Euroopassa jo yli 700 ilmoitusta Pandemrixin aiheuttamasta narkolepsiasta

THL:n mukaan Suomessa haittaepäilyilmoituksia on tehty yli 150.

terveys
Pandemrix -rokotepurkki.
Pandemrix-rokote (oik.). Sikainfluenssarokotteen takia narkolepsiaan sairastuneille maksetaan vuosien saatossa yhteensä 100 miljoonaa euroa haittakorvauksia.Boris Roessler / EPA

Eurooppalaiseen haittavaikutusrekisteriin on kirjattu jo yli 700 tapausta Pandemrix-lääkkeen aiheuttamasta narkolepsiasta. Eniten ilmoituksia on tullut Ruotsista ja Suomesta.

Rekisteriin on ilmoitettu 374 tapausta Ruotsista ja Suomesta noin 150. Lisäksi kymmeniä tapauksia on raportoitu Norjasta, Saksasta, Ranskasta ja Irlannista. Ilmoituksia on saatu myös muun muassa Britanniasta, Sveitsistä, Hollannista, ja Islannista. Yhteensä niitä on 768.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tuoreimman tiedon mukaan Suomessa on tehty 154 haittaepäilyilmoitusta.

Suomalaiset ja ruotsalaiset tutkimukset ovat osoittaneet yhteyden narkolepsian ja sikainfluenssaa vastaan annetun Pandemrix-rokotteen välillä.

Suomessa lähes 2,8 miljoonaa ihmistä sai Pandemrix-rokotteen sikainfluenssaa vastaan. Ruotsissa rokotteen sai syksyn 2009 ja kevään 2010 välillä kahdessa erässä arviolta neljä miljoonaa ihmistä.

Aluksi luultiin, että Pandemrixin aiheuttamia narkolepsiatapauksia olisi ollut vain Suomessa ja Ruotsissa. Myöhemmin myös muista maista alettiin kertoa tapauksista, joissa ihminen oli sairastunut narkolepsiaan saatuaan Pandemrix-rokotteen.

Ruotsin tv:n SVT:n haastattelema Karoliinisen instituutin neurologian professori Tomas Olsson arvelee, että Pohjolan suurempi sairastuvuus voi johtua osin perimän erosta. Geeniperimät voivat erota niin, että riski sairastua narkolepsiaan on suurempi pohjoisessa kuin etelässä, Olsson sanoo.