Kaupunkisotilaat ryynäävät betoniviidakossa

Kaartin Jääkärirykmentti harjoittelee Lahdessa teollisuusalueilla normaalin toiminnan keskellä. Kaupunkisotaharjoitus sai talviolosuhteista ylimääräistä potkua.

sota
Kaupunkijääkärit harjoittelevat Lahdessa
Kristiina Lehto / Yle

Lahdessa harjoitellaan tällä viikolla kaupunkisotimista.

Kaartin Jääkärirykmentille jo siirtyminen Santahaminasta Lahteen tarjosi lisäharjoituksen, sillä useinkaan pääkaupungista ei siirrytä näin pitkää marssia Uudenmaan ulkopuolelle. 500 kaartinjääkäriä pääsi myös talvisiin olosuhteisiin, kun viime yönä lämpötila laski pakkaselle ja Lahteen satoi lunta.

Kaupunkisotilaat harjoittelevat Lahdessa enimmäkseen teollisuusalueilla normaalin työelämän keskellä.

Harjoituksen johtaja, everstiluutnantti Jukka Jokinen uskoo, että kaartinjääkärit palaavat perjantaina kotiinsa entistä valmiimpina kaupunkitaistelijoina.

- Osa näistä varusmiehistä on heinäkuun saapumiserästä ja tämä on ensimmäinen kerta, kun he ovat talvioloissa maastopuku päällä. Johtajille tulee hyvää harjoitusta, miten pitää ryhmän taistelukuntoa yllä ja kullakin sotilaalla itsestään huolehtiminen tuo uutta ulottuvuutta.

upseerikokelas Eetu Kukkonen kaupunkijääkäri varusteissa
Upseerikokelas Eetu KukkonenKristiina Lehto / Yle

Tänään keskiviikkona, kun lunta oli maassa muutama sentti, kaartinjääkärit käyttivät maastopukuja, mutta lumipuvutkin oli pakattu mukaan. Ensimmäisen jääkärikomppanian upseerikokelas Eetu Kukkosta viime yönä teltan ylle langennut talvi ei säikäyttänyt.

- Kaverit olivat aamulla aika virkeän oloisia talvesta huolimatta, hymyili Kukkonen.

Hän kertoo, että harjoittelu Lahdessa on tuonut paljon uutta joukkueen hyökkäykseen ja hionut heitä taistelijoina paremmiksi.

Tyypillinen kaupunkiympäristö

Syväojan teollisuusalueen yrityksissä töitä tehtiin normaalisti, vaikka ikkunoiden takaa juoksi ja ojissa piileksi kymmeniä sotilaita. Paukkupanosten meteli täytti ilman. Harjoituksen johtajan mukaan

Kaupunkisodassa korostuu rakennusten suojaksi hyväksikäyttö, yhteydenpito ja johtaminen.

everstiluutnantti Jukka Jokinen, Kaartin Jääkärirykmentti

yhteiskunnan pitää pyöriä ympärillä ja sotilaat harjoittelevat välissä sopuisasti.

- Henkilökunnan vastuulla on katsoa, ettei kukaan sivullinen joudu liian lähelle. Korvatulppiakin jaamme ja opastamme kulkijoita sivuun, jos on tarvetta. Keltaiset huomioliivit on näillä henkilöillä, joiden tehtävä on valvoa, everstiluutnantti Jokinen kertoo.

Harjoittelumaasto ei Lahdessa poikkea pääkaupungista. Rakennusten välissä on puita, puistoa, metsää ja joutomaitakin. Kaupunkisotilas liikkuu maastoa hyväksikäyttäen.

- Siirtymä oli meille hyvä harjoitus. Jokainen maasto vaatii sinänsä samat valmistelut ja tiedustelut. Kaupunkisodassa korostuu rakennusten suojan hyväksikäyttö, yhteydenpito ja johtaminen, jotka ovat toki tärkeitä muuallakin taisteluissa. Hyökkäysetäisyydet ovat asutuskeskuksissa ehkä hieman lyhyempiä. Tässä hiomme johtamista ja eri joukkojen yhdessä toimimista, kuvaa harjoituksenjohtaja Jokinen.

Everstiluutnantti Jukka Jokinen uskoo, että kun Lahdessa harjoitelleet varusmiehet kotiutetaan tammikuussa, Suomessa on kaksi hyvinkoulutettua kaupunkijääkärikomppaniaa lisää.