1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuva pääsi Voguen nettisivuille - nuorelle kuvaajalle asiakasvirta

Kun valokuvaaja saa työnsä esille tunnetussa kansainvälisessä muotijulkaisussa, kalenteri alkaa täyttyä töistä. Näin kävi Jussi Ratilaiselle, jonka New Yorkin muotiviikoilla ottama kuva julkaistiin Italian Voguen nettilehdessä.

viihde
Nainen muotikuvassa.
Jussi Ratilainen

Joensuulainen 24-vuotias Jussi Ratilainen on pyörittänyt yhden miehen graafista studiota vuodesta 2009. Alunperin Liperistä kotoisin oleva mies on opiskellut tietojenkäsittelytiedettä yliopistossa. Myös ammattikorkeakouluopintoja on takana kolme vuotta. Juspic-yrityksen perustanut nuori mies työsti syksyllä portfoliotaan muotiviikoilla New Yorkissa. Yksi kuvista pääsi muotilehti Voguen nettijulkaisuun.

- New Yorkissa tein omaa portfoliota ammattimallien kanssa. Kuvan julkaiseminen on herättänyt ihan kivasti kiinnostusta. Yhteydenottoja on tullut paljon kuvausten tiimoilta sekä uusia asiakkaita. Muun muassa Italian suuntaan on suunnitelmia, mutta portfoliota täytyy ensin täydentää, Jussi Ratilainen toteaa.

Pölönen innosti videoiden tekoon

Muotimaailman sijaan Jussi Ratilainen on keskittynyt etenkin musiikkiin, muun muassa bändikuviin ja -videoihin. Muusikko Ilja Teposta otettu kuva valittiin taannoin Nuoret valokuvaajat -yhteisön viikon kuvaksi. Ratilainen taitaa myös liikkuvan kuvan; hänen tekemänsä Kaukolasipartio-yhtyeen uusin musiikkivideoNeiti Kaunispäiväherättää parhaillaan ihastusta Youtubessa.

Kaikki alkoi siitä, kun kouluaikana tehtiin teatteritaiteen lukiodiplomina lyhytelokuva, jonka arvioi Markku Pölönen.

Jussi Ratilainen

- Bändin kanssa ollaan vähän niin kuin yhtä perhettä. Olen tehnyt käytännössä heille kaikki grafiikat ja valokuvat jne. He heittivät, että lähdetään Espanjaan kuvaamaan ja video kehitettiin yhteistyönä. Videopuolellahan mulla ei ole mitään koulutusta. Kaikki alkoi siitä, kun kouluaikana tehtiin teatteritaiteen lukiodiplomina lyhytelokuva, jonka arvioi Markku Pölönen. Siitä käytännössä lähti itseopiskelu videohommaan, Jussi Ratilainen kertoo.

- Nyt olen kuvannut kaksi videota, ja ne ovat jo poikineet neljä uutta musiikkivideoprojektia. Sen verran paljon on töitä, että olen nyt katsonut parhaimmaksi, että nyt kannattaa takoa kun rauta on kuuma, Jussi Ratilainen toteaa.

Lue seuraavaksi