1. yle.fi
  2. Uutiset

Viimeinen veteraani on nainen

Sotaveteraanien keski-ikä lähestyy 90 vuotta. Heitä on edelleen lähes 40 000, mutta määrä romahtaa puoleen seuraavien kolmen vuoden aikana.

Kotimaan uutiset
Veteraanien joukko puolittuu kolmessa vuodessa -grafiikka.
Veteraaniväestö hupenee noin 5 000:lla vuodessa. Naisia on enemmän kuin miehiä vuonna 2020. Luvut perustuvat Kelan ennusteeseen rintamalisän saajista kunkin vuoden lopussa.Stina Tuominen / Yle

Sodissa palvelleiden joukko pienenee keskimäärin 400:lla kuukaudessa.

Varsinkin miesten rivit harvenevat nopeasti. Naisveteraanien ennustetaan ylittävän miesten määrän vuonna 2020. Tämä johtuu siitä, että naiset osallistuivat sotaan nuorempina ja elävät pitempään.

Veteraaneiksi lasketaan naiset, jotka olivat mukana muun muassa lääkintä-, ruoka- ja vaatehuollossa, radiolottina ja ilmavalvonnassa.

Rintamaveteraanit ovat sinnikästä joukkoa, sillä heidän syntymänsä aikaan miehen eliniänodote oli tuskin 50 vuotta. Nyt heidän keski-ikänsä on 89 vuotta. Nuorimmat sotaan osallistuneet olivat 11-12-vuotiaita, esimerkiksi lähettipoikia.

Yli 87-vuotiaista suomalaismiehistä käytännössä melkein kaikki ovat sotaveteraaneja, noin 90 prosenttia ikäluokasta. Veteraanilla tarkoitetaan kolmessa sodassa palvelleita suomalaisia: talvisodassa, jatkosodassa ja Lapin sodassa vuosina 1939-45.

Viimeisen veteraanin ennustetaan elävän 2030-luvulle. Hän on miltei varmuudella nainen.

Lue seuraavaksi