Työllistämisen ei tarvitse olla väkinäistä

Työllistäminen voi jonkun mielikuvissa tuoda töitä lähinnä vain projektijohtajalle, joka yrittää keksiä tekemistä muille. Tampereen Lielahdessa toimivaan Titryyn eli entiseen Tampereen Invalidien Työtuki ry:hyn tämä ei ainakaan sovi – yritys samanaikaisesti työllistää osatyökykyisiä, valmistaa kilpailukykyisiä tuotteita ja kannattaa itse itsensä.

Tampereen invalidien työtuki
Koneistaja tekee työtä koneen ääressä
Jouni Tanninen / Yle

- Meillä tehdään oikeastaan kolmenlaisia töitä. Meillä on konepaja, jossa CNC-konekannalla tehdään alihankintaa pääasiassa vientiteollisuudelle. Sitten on ompelimo, jossa valmistetaan työvaatteita mm. terveys- ja hoiva-alalle. Pakkaamossa on alihankintaa esimerkiksi kirjapainoille, liikelahjafirmoille, pakkaavalle teollisuudelle, kertoo Titryn johtaja Reijo Saarinen.

Titryä ei valtavan moni tunne, vaikka se on toiminut pian 50 vuotta. Nykyään toimipaikka on Tampereen Lielahdessa, Taninkadulla. Tilat ovat sisältä siistit ja käytännölliset, ulospäin nykyajan mitoilla kenties vähän vaatimattoman näköiset. Sisällä työskentelee 40 - 50 henkilöä Saarisen edellä kertomissa tehtävissä.

- Useimmat ovat osatyökykyisiä ja tulevat meille TE-keskuksen tai työvoiman palvelukeskuksen kautta. Me otamme heidät tavallisesti toistaiseksi voimassa olevaa työsuhteeseen.

Enemmän paikkoja tarvittaisiin

Ari Marttila on paitsi koneistaja, myös paikan työsuojeluvaltuutettu. Hän on ollut Titryn leivissä jo yli kahdeksan vuotta.

- Minun työkykyäni on alentanut edellisessä työpaikassa sattunut työtapaturma. Sen takia ei pysty tekemään kokopäiväistä työtä, ja täällä teen puolipäiväistä.

Marttila huomasi lehdessä Titryn ilmoituksen, ja sillä tiellä ollaan.

- Tällä on erittäin suuri merkitys. Jos kotiin jää makaamaan, niin siinä käy hullusti. Näitä paikkoja pitäisi vain olla enemmän.

Samaa mieltä on johtaja Reijo Saarinen.

- Täytyisi kiinnittää entistä enemmän huomiota siihen, että nuoret koulusta valmistuvat pääsisivät vähintään harjoitteluun ja sitä kautta työelämään tai jatkokoulutukseen.

- Olen paljon puhunut siitä, että tällaiset työllistävät yksiköt pitäisi saada työvoimahallinnon alaisuuteen. Kuntouttavat yksiköt ovat sitten erikseen; ne voisivat olla kaupunkien ohjauksessa.

Lama tuntunut Titryssäkin

Jos tavallisen yrityksen tavoite on tuottaa voittoa mahdollisimman vähällä väellä, Titry pyrkii työllistämään mahdollisimman monta nollatuloksella. Kaupungilta tulee sen verran tukea, että sillä kompensoidaan palkattujen työkyvyn vajausta.

Lama tuntuu Titryssäkin; se on pakottanut vähentämään väkeä parhaan ajan noin seitsemästäkymmenestä alle viiteenkymmeneen. Tilauksia ei tule samaan malliin kuin vilkkaimpina vuosina. Silti alihankintatöitä tehdään jatkuvasti huippuluokan valmistajille, jotka eivät kelpuuta tuotteisiinsa sekundaosia.