Linnan juhlat oli radiossa kuvailumaratoni

Toimittaja Anna-Liisa Anttila selosti itsenäisyyspäivän vastaanotot radiossa vuodesta 1965 vuoteen -70. Selostajakollegana oli useimmiten pikkuoravista tuttu Saukki.

Linnan juhlat
Anna-Liisa Anttila ja Sauvo Puhtila Linnan juhlissa vuonna 1967.
Anna-Liisa Anttilan arkistot.

Eteläkarjalaisille 1970- ja 80-luvuilla tutuksi tullut uutis- ja kulttuuritoimittaja Anna-Liisa Anttila työskenteli 1960-luvulla radion uutistoimituksessa Helsingissä.

Presidentin linnan parvelle hän kapusi selostamaan juhlia vuosina 1965-1970, useimmin toimittaja Sauvo Puhtilan kanssa. Saukki on ehkä Yle-uraansa tunnetumpi musiikkivaikuttajana, sanoittajana ja etenkin pikkuoravalauluista.

- Kaartin soittokunta soitti vieressä, ja sieltä me sitten katselimme kaljuja ja kampauksia ja näimme mitä näimme, kuvailee toimittajakonkari Anttila selostuspaikan perspektiiviä ja desibelejä.

Kun kättelyosuus oli urakoitu, samainen selostajapari siirtyi haastattelemaan vieraita. Radion uutiset sentään toivat hengähdystaukoja työrupeamaan.

Läksyt tehtynä - jos mahdollista

Isäntäparina olivat Sylvi ja Urho Kekkonen. Linnassa tungeksi parituhatta vierasta, jotka piti tunnistaa kahdestaan. Vieraslistoja ei herunut lunttilapuiksi silloinkaan.

- Pari kertaa saimme katsoa niitä presidentin kansliassa, mutta muistiinpanoja ei saanut tehdä. Diplomaattikunnan nimet sisääntulojärjestyksessä sentään saimme mukaan.

Nimen piti siis putkahtaa salamannopeasti mieleen ja kielelle, kun olemus juhlalookin alla näytti tutulta. Selostajilla ei ollut apujoukkoja vinkkaamassa kättelyvuoroon tulevista vieraista, niin kuin television selostajilla nykyisin.

- Toimittajan yleistiedolla oli pärjättävä. Piti tuntea esimerkiksi koko eduskunta.

Välillä selostajat toki anoivat katseellaan apua toisiltaan, josko kaveri tietäisi.

Kuuntelijat mukaan sielun silmin    

Televisiossa alkoi olla 60-luvulla pieniä ohjelmanpätkiä Linnasta, mutta radio vastasi täyden palvelun juhlaillasta. Toimittajien kuvailutaidot olivat kunniassaan.

- Piti muistaa brokadit ja sametit ja paljetit. Erityisen hyvä naisten pukujen kuvailija oli Saukki, nauraa Anttila.

Linnaan kutsun sai Kekkosten ja Anttilan aikaisiin juhliin samantyyppinen politiikan, talouden ja sivistyselämän kärkijoukko kuten nytkin.

- Myös taiteilijoita ja urheilijoita oli paljon, mutta ei sellaisia julkkiksia kuin nyt.

Vanhoja nauhoja kuunneltuaan Anna-Liisa Anttila on tyytyväinen.

- Kyllä me aika hyvin pärjättiin. Varmaan virheitäkin tuli, mutta ei sellaisia, että olisi tarvinnut kuin piesty koira töistä lähteä.

Nykyisiä Linnan juhlia grand old lady katsoo kuin kuka tahansa.

- Uteliaana, keitä on kutsuttu, mitä kukin on löytänyt ylleen, kuka kompuroi.

Tai ehkä ei sittenkään aivan kuin kuka tahansa.

- Harmittaa, jos ne eivät tunteneet niitä, vaikka minäkin vielä tuntisin!