Räsänen: Palestiinalle ei kuulu tarkkailijavaltion asema

Sisäasiainministeri Päivi Räsänen (kd.) on tällä viikolla virkamatkalla Etiopiassa, joten hän ei osallistunut Utvan kokoukseen. Räsänen on kuitenkin jättänyt eriävän kantansa kirjallisesti.

politiikka
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsänen.
Sisäasiainministeri Päivi Räsänen (kd.).Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan (Utva) jäsen, sisäasiainministeri Päivi Räsänen on eri mieltä Utvan päätöksestä liittyen palestiinalaisten aseman muuttamiseen YK:ssa.

- Mielestäni tässä ratkaisussa hätiköidään. Kaikkein tärkeintä olisi se, että tuettaisiin Israelia ja palestiinalaisosapuolta kahdenvälisiin rauhanneuvotteluihin, Etiopiasta tavoitettu Räsänen kertoo Yle Uutisille.

Suomi on Utvan johdolla asettunut tukemaan palestiinalaisten pyrkimystä päästä YK:n tarkkailijavaltioksi. Asiasta päätettiin ministerivaliokunnan kokouksessa keskiviikkona.

- Tässä tilanteessa, kun lähdetään tarkkailijavaltiostatusta PLO:n toimesta ajamaan, niin mielestäni lähdetään yksipuolisesti palestiinalaisosapuolen asemaa kohottamaan eikä huomioida kokonaisuutta, joka Lähi-idän alueella on.

Räsäsen mukaan PLO:lle eli Palestiinan vapautusjärjestölle ei kuulu tarkkailijavaltion status myöskään siksi, että kyseessä ei ole valtio.

Palestiinalaiset ovat olleet vuodesta 1974 YK:n tarkkailijajärjestö. Torstaina asema voi muuttua tarkkailijavaltioksi, mikäli YK:n yleiskokous näin päättää.

Ennen Suomea palestiinalaisten pyrkimyksiä ovat ilmoittaneet tukevansa muun muassa Ranska, Tanska, Espanja, Sveitsi ja Norja.