Suuret ikäluokat jäivät eläkkeelle - missä on työvoimapula?

Ennusteet työvoimapulasta ovat menneet pieleen. Asiantuntijoiden mukaan suurten ikäluokkien eläkkeelle lähtö ei luonut pulaa työvoimasta, vaan hillitsi vain työttömyyden kasvua.

Kotimaa

Moni pätkätyöläinen on odottanut suurten ikäluokkien eläkkeelle lähtöä työmarkkinoilta vakituisen työpaikan toivossa. Nyt kaksi kolmasosaa suurista sotien jälkeen syntyneistä sukupolvista on eläkkeellä. Edelleen työtä tekevien suurten ikäluokkien määrä koko työvoimasta on neljä prosenttia. Silti avoimien työpaikkojen määrä on viime aikoina vain vähentynyt.

Suuret ikäluokat viihtyivät töissä paljon pidempään kuin osattiin ennustaa.

- Tähän vaikutti nimenomaan koulutus. Tutkimuksetkin osoittavat, että korkeasti koulutetu ihmiset viihtyvät töissä pidempään ja suuret ikäluokat ovat olleet edeltäjiään koulutetumpaa väkeä, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Mikko Kauppinen.

Ulkomaisten työntekijöiden määrä yllätti

Ennustukset menivät pieleen muutenkin. Samaan aikaan kun koulutetut ihmiset tekivät töitä entistä vanhemmiksi alettiin valtion virkamiehien määrää vähentää. Valtiontalouden tehostamisohjelma on vähentänyt valtion työntekijöitä selvästi.

Lisäksi työmarkkinoille on ilmestynyt uusi ryhmä, jonka tuloa ei vielä 90-luvun alussa osattu ennakoida. Suomeen on muuttanut 1990-luvun puolivälistä enemmän ihmisiä kuin Suomesta pois. Aluksi maahanmuuttajia tuli parintuhannen vuosivauhtia, mutta nyt 2000-luvulla Suomeen on muuttanut noin 20 000 työikäistä ihmistä vuodessa.

- Nämä 250 000 ulkomaalaistaustaista kilpailee myöskin niistä avautuvista työpaikoista, toteaa tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Pekka Myrskylä.

Avoimista työpaikoista käydäänkin nyt entistä kovempaa kilpailua. Talouden heikkojen lukujen takia työttömyys kasvaa kuukausi kuukaudelta. Myös pitkäaikaistyöttömiä kuvaava käyrä on näyttänyt väärään suuntaan vuodesta 2009 lähtien. Suurten ikäluokkien eläköitymisen ansiosta työttömyys ei kuitenkaan ole tämänhetkistä kahdeksaa prosenttia korkeampi.

- Ei kaikkia eläkkeelle siirtyvien paikkoja täytetä, mutta kuitenkin suuri osa täytetään. Uskon, että se on pitänyt tätä työttömyyden kasvua aisoissa, Myrskylä arvioi.

Pula työntekijöistä silti edessä

Työllisyysnumeroiden parissa työuransa tehneet virkamies Kauppinen ja tilastomies Myrskylä kuvaavat hyvin työelämää laajemminkin. Molemmat jatkavat töitään edelleen virallisen eläkeiän jälkeen. Kun he jäävät eläkkeelle, kummankaan tilalle ei palkata uutta työntekijää.

- Työt kiinnostavat, motivoivat edelleen. Olen tällä hetkellä 66-vuotias eli tässä on kaksi vuotta kun joutuu lopettamaan, kertoo Kauppinen.

- Sitten säästetään yhdet palkkarahat. Meillä jotka nyt on tällaisissa selvitystehtävissä tutkimustehtävissä, niin ei käsittääkseni kertaakaan ole otettu korvaavaa työntekijää, summaa Myrskylä.

Molemmat pitävät työvoimapulaa silti väistämättömänä tulevaisuuden pulmana.