1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kaukaisen galaksin sydämestä löytyi jättiläismäinen musta aukko

Musta aukko on kooltaan jopa vajaan kuudesosan koko galaksinsa koosta. Aukon arvellaan olevan ainakin toiseksi suurin ellei jopa kaikkien aikojen suurin tähän mennessä löydetty musta aukko.

Avaruustutkijat kertoivat keskiviikkona löytäneensä ehkä jopa kaikkien aikojen suurimman tiedetyn mustan aukon. Valtavan mustan aukon massa on 17 miljardia kertaa Auringon massan kokoinen.

NGC 1277 -nimellä tunnettu aukko sijaitsee 220 miljoonan valovuoden päässä pienessä galaksissa, jonka koko on vain kymmenesosa omasta Linnunradastamme.

Aukon kita on laajuudeltaan 11 kertaa suurempi kuin Neptunuksen kiertorata Auringon ympäri. Musta aukko muodostaa peräti 14 prosenttia koko galaksista, kun yleensä mustien aukkojen koko on noin 0,1 prosenttia galakseista.

- Tämä on todella kummajainen galaksien joukossa, sanoi Texasin yliopiston tutkija Karl Gebhardt.

NGC 1277 on jo tunnetuista mustista aukoista ainakin toiseksi suurin. Se saattaa olla jopa kaikkein suurin, sillä suurimmaksi arvellun mustan aukon kokoa ei ole vielä laskettu tarkasti. 2011 löydetyn mustan aukon kooksi on arvioitu kuudesta 37 miljardiin kertaa Auringon massa.

Musta aukko syntyy, kun valtavat tähdet luhistuvat elinkaarensa lopussa. Mustan aukon massakeskittymästä ei edes valo pääse pakenemaan. On arveltu, että jokaisen galaksin keskellä olisi musta aukko.