1. yle.fi
  2. Uutiset

Hypnoosilla synnytys siedettäväksi - kipuakin tarvitaan

Synnytyspelkoa voi aiheuttaa aiempi traumaattinen kokemus synnytyssalista. Myös tuttavien ja esimerkiksi internetin keskustelupalstojen kauhukertomukset voivat olla pelkotilojen taustalla. Hypnoosilla on autettu onnistuneesti pelkääviä naisia.

terveys
Nainen makaa synnytyssängyssä, kone piirtää paperille käyrää.
Heikki Haapalainen / Yle

Joensuulainen suggestoterapeutti ja sairaanhoitaja Matti Myller hoitaa vuosittain 6-7 synnytyspelosta kärsivää naista. Hoidettavaksi tulee naisia synnytyslääkärin tai kätilön lähetteellä. Tavoitteena on, että hoito aloitetaan viimeistään 32. raskausviikolla. Keskimäärin hoitojakso kestää kahdeksan viikkoa ja tapaamisia on viikoittain.

- Viimeinen tapaaminen on aina synnytyksen jälkeisenä päivänä, jolloin menen osastolle tervehtimään ja onnittelemaan tuoretta äitiä ja katsomaan pienokaista, Matti Myller kertoo.

Myllerin mukaan synnyttäjien pelkotilojen taustat voidaan jakaa karkeasti kahteen osaan. Synnytyspelkoa voi aiheuttaa aiempi traumaattinen synnytyskokemus tai se, että ensisynnyttäjä on kuullut muilta juttuja traumaattisista synnytyksistä. Synnyttäjä voi myös olla persoonaltaan arka hoidoille, toimenpiteille ja kivulle.

"Sinulla on voimaa ponnistaa"

Synnytyspelon hoitaminen alkaa pelon syyn ja taustojen selvittämisellä. Syyn tarkennettua hoidolle asetetaan tavoite, joka on raskauden ja synnytyksen sekä sen jälkeisen ajan helpottaminen. Sitten alkaa suggestioiden räätälöinti yhdessä pelkopotilaan kanssa.

- Seuraavana vaiheena on hypnoosi, jonka aikana minä kerron potilaalle suggestiot, joiden tavoitteena on juurtua asiakkaan alitajuntaan. Alitajunta ohjaa oppimaan ja ajattelemaan synnytysprosessia aivan uudella tavalla. Yleisimmät hokemat asiakkaalle ovat muun muassa, että "synnytyksen aikana siedät kipua, tunnet hallinnan tunnetta, sinulla on voimaa ponnistaa, osaat hengittää ja luotat kätilöön", Matti Myller kertoo.

Synnytykseen ja äitiyteen jää voimia

Vuodesta 2004 hypnoterapiaa antaneen Matti Myller mukaan synnytyspelon hoidon tarve on kasvanut vuosi vuodelta. Pohjois-Karjalan keskussairaalassa pelonhoidossa ollaan hänen mukaansa edelläkävijöitä koko maassa. Hypnoosia on käytetty onnistuneesti.

- Hoitotulokset ovat aivan mahtavat, lähes sataprosenttiset. Lähes poikkeuksetta kaikki ovat olleet onnellisia, eikä kenellekään ole jäänyt traumoja. Synnyttäjät ovat kokeneet, että synnytyksen aikana suggestiotovat nousseet mieleen ja he ovat kyenneet niitä käyttämään.

Aina olen synnyttäjälle sanonut, että kivulla on tehtävänsä synnytyksessä. Se tavallaan ohjaa koko synnytystapahtumaa. Tavoitteena on kivun siedettävyys.

Matti Myller

- Välittömästi kun aloitamme hoidon, niin synnyttäjä rauhoittuu ja pelko alenee. Se merkitsee sitä, että loppuraskauden aika on helpompi, synnyttäjä nukkuu paremmin. Näin ollen synnytykseen ja äitiyteen säästyy tavattoman paljon voimia, Myller toteaa.

Synnytyskivun tunteminen on yksilöllistä. Kipuja lievitetään synnytystilanteessa usein ilokaasulla, kipulääkkeillä ja puudutusaineilla. Hypnoosilla ja suggestioilla on Myllerin mukaan kipua alentava vaikutus, mutta se ei poista kipua.

- Eihän se sitä poista eikä se ole tavoitekaan. Aina olen synnyttäjälle sanonut, että kivulla on tehtävänsä synnytyksessä. Se tavallaan ohjaa koko synnytystapahtumaa. Tavoitteena on kivun siedettävyys.

Lue seuraavaksi