Koe uusi yle.fi

Hiiri paljastaa itsensä kakkimalla ja jyrsimällä

Alkava talvi saa hiiret hakeutumaan sisätiloihin. Oikea loukun paikka selviää seuraamalla hiirten ulosteita ja jyrsimäjälkiä.

luonto
Metsähiiri
Petra Ristola / Yle

Voi ei, taas on hiiren papanoita kaapin pohjalla! Nyt ainakin tiedetään, minne loukku pitää laittaa. Kohta on vikisijällä kovat kaulassa!

Tuholaistorjunta Erosen Taisto Eronen kertoo, että hiiren lajiominaisuuksiin kuuluu, että se merkkaa reviirinsä ja kulkureittinsä virtsalla. Lisäksi hiiri papanoi jatkuvasti.

- Tästä on hiirelle haittaa, koska uloste auttaa saalistajia ja loukun asettajia löytämään hiiren. Virtsajäljetkin voidaan todentaa, mutta siihen tarvitaan UV-valoa.

Jyrsijät ovat ansainneet nimensä

Jyrsimäjäljet ovat toinen hyvä keino paikantaa hiirten reitti, sillä hiiret pystyvät helposti suurentamaan vaikka puupaneelissa olevaa rakoa. Hiirtä ei pysäytä juuri mikään.

- Hiiri tekee käytäviä ja jopa pesiä kaikkiin Suomessa käytettyihin lämmöneristemateriaaleihin. Uretaanikaan ei pysäytä niitä, Eronen sanoo.

Monessa materiaalissa on uutena kemikaaleja, joita hiiret karttavat. Kemikaalien haihduttua hiiret uskaltautuvat taas liikkeelle.

- Rotat ovat oma lukunsa. Jos niiden kulkuaukko on tukittu vaikka alumiinilla ja reunaan on jäänyt pienikin rako, rotta suurentaa sen mahtuakseen läpi.

Sähköjohdot ovat jyrsijöiden herkkua

Moni on omin silmin nähnyt kuinka hiiret ja rotat ovat syöneet sähköjohdoista eristeet. Ei kuitenkaan tiedetä, mikä johdoissa jyrsijöitä viehättää.

Taisto Erosen mukaan erilaisia teorioita löytyy.

- On epäilty esimerkiksi sähkövirtaa, mutta varmaa tietoa ei ole. Joistain johdoista on syöty tietty eristekerros samalla, kun viereiset johdot on jätetty rauhaan, mutta tähänkään ei ole löytynyt syytä.

Se on kuitenkin varmaa, että sähköjohdot houkuttelevat hiiriä ja rottia.

- Sähköjohdot kiinnostavat jyrsijöitä selvästi, sillä jyrsittyjä johtoja löytyy myös sellaisista paikoista, jotka eivät ole niiden kulkuaukkojen tai -reittien lähellä.