Yhden miehen ikuisuustaistelu voimalinjayhtiötä vastaan

Ristiinalainen Jaakko Väänänen on vastustanut voimalinjan tuloa mailleen yli kymmenen vuotta. Eniten hiertää vanha lunastuslaki, joka mahdollistaa laillisen ryöstön maanomistajilta, laukoo mies. Kunnanvaltuutettu on istunut käräjilläkin puolustamassa oikeuksiaan.

luonto
Voimalinja halkoo ristiinalaisen Jaakko Väänäsen maita.
Sari Selin / Yle

Marjapensaiden takaa näkyvä voimalinjapylväiden armeija saa Jaakko Väänäsen pulssin lyömään pari tahtia nopeammin. Väänästen suku on asunut Ristiinan Inkarilankylässä vuodesta 1756 lähtien, ja parin vuoden aikana tuttu maisema on muuttunut kovasti.

- Yli kymmenen vuotta sitten taistelu voimajohtoyhtiötä vastaan alkoi, ja kohta on langat vedetty. Maisema on ikuisiksi ajoiksi raiskattu, sillä 117 metriä leveä aukko Etelä-Savon halki näkyy varmasti seuraavat sata vuotta.

Välirikko sai alkunsa kantaverkkoyhtiö Fingridin voimalinjahankkeesta Lappeenrannan ja Joroisten välille. Uusi voimalinja jätti paperilla alleen satoja hehtaareja metsää, ja se suututti Väänäsen ja usean muun eteläsavolaisen maanomistajan. Tilanne kärjistyi lopulta Väänäsen ja hänen lähipiirinsä aseiden takavarikkoon, ja vei miehen myös käräjille.

Voimalinjaa rakennetaan Lappeenrannasta Joroisiin.
Leveä voimalinja halkoo ristiinalaista maisemaaSari Selin / Yle

- Eniten tuolloin suututti suuryhtiön poliisille tekemä virka-apupyyntö ja tapa, jolla yhtiö toimi. Kun poliisi kävi takavarikoimassa aseet kotoa ja koirapartio tuli omalle maalle turvaamaan yhtiön työntekijöitä, tuli mieleen, ollaanko me Suomessa ollenkaan. Minusta tehtiin yhteiskunnalle vaarallinen henkilö, vaikka naapurit todistivat toista.

Seuraavana vuonna Mikkelin käräjäoikeus hylkäsi Väänästä vastaan nostetun syytteen ampuma-aserikoksesta, ja mies sai aseensa takaisin.

Kunnon korvaukset maanomistajille

Maanomistajat vaativat edelleen parempia korvauksia voimalinjan alle jäävästä maa-alueesta. Nykyinen lunastuslaki on vuodelta 1977, ja Väänäsen mielestä laki on pahasti ajastaan jäljessä.

- Se on laillinen ryöstö maanomistajalta. Rahoja ei tule vuosiin, koska ensin rakennetaan voimalinja valmiiksi, ja sitten voidaan odotella lunastustoimikunnan päätöksiä. Maaomaisuus voidaan ottaa haltuun tietämättä, mitä siitä maksetaan. Lunastuslaissa ei huomioida esimerkiksi omaisuuden tuottoarvoa ollenkaan, joten laki olisi syytä korjata pikaisesti.

Se on laillinen ryöstö maanomistajilta.

Jaakko Väänänen

Yli kolmekymmentä vuotta kunnanvaltuutettuna istunut Väänänen ymmärtää hyvin, että yhteiskunta tarvitsee maapohjaa esimerkiksi voimalinjoja ja teitä varten. Mutta silloin kun yksityiseltä otetaan, se pitäisi myös korvata oikeudenmukaisesti, mies muistuttaa.

- Helsingin herrojen kanssa ei viime aikoina ole ollut keskusteluyhteyttä, mutta kantaverkkoyhtiön paikallisten työnjohtajien kanssa on välillä juotu kahvia pirtin pöydän ympärillä. Ei ole tarvittu keskusteluissa koirapartioita, sillä asiat ovat asioita, veistelee isäntä.

Kaikki mikä ei tapa, vahvistaa

Vadelmapensaiden pitkä rivistö ja mansikkamaat Väänäsen tilalla odottaa jo uutta kevättä. Marjatilan isäntä katsoo tulevaan luottavaisena, vaikka kädenvääntö kantaverkkoyhtiön kanssa on edelleen pahasti kesken. Tilayhtymällä Ristiinan Inkarilankylässä riittää jatkajia useammassa polvessa, joten Jaakko Väänänen uskaltaa ajatella omia eläkepäiviään. Kunhan viimeinen sana lunastuskiistassa on ensin sanottu.

Jaakko Väänäsen vanha mustaruutiase.
Jaakko Väänäsen vanha mustaruutiasekin joutui takavarikoitavaksi voimalinjakiistassa.Sari Selin / Yle

- En minä vielä ole lannistunut, sillä eihän tämä taistelu ole loppunut. Vielä me käydään monta erää ennen kuin lunastustoimitus on loppunut, ennakoi mies, joka valittiin lokakuussa myös liitos-Mikkelin valtuustoon seuraavaksi nelivuotiskaudeksi.

Sivustakatsojasta Väänäsen taistelu on välillä näyttänyt taistelulta tuulimyllyjä vastaan. Ristiinalainen on toista mieltä.

- Kyllä minä kaiken tekisin uudelleen, sillä mikä ei tapa, se vahvistaa. Välillä on puhti meinannut loppua kesken, mutta ympäri Suomen tullut kannustus on saanut jatkamaan. Rahaa on mennyt enemmän kuin takaisin koskaan saadaan, mutta tämä on taistelua jatkajien ja maanomistajien puolesta, toteaa Väänäsen sukutilan kahdeksan isäntä pirtin pöydän takaa.