Kosovon entinen pääministeri vapautettiin toistamiseen murha- ja kidutussyytteistä

YK:n sotarikostuomioistuin katsoi, etteivät todisteet Ramush Haradinajia ja kahta muuta syytettyä vastaan olleet riittäviä tai uskottavia.

terveys
Ramush Haradinaj
Ramush HaradinajKoen van Weel / EPA

Kosovon entinen pääministeri Ramush Haradinaj ei syyllistynyt rikoksiin ihmisyyttä vastaan Kosovon sodassa vuosina 1998 - 1999, katsoo Jugoslavian hajoamissotien rikoksia käsittelevä YK-tuomioistuin.

Uusintaoikeudenkäynti oli erityistuomioistuimen ensimmäinen. Siihen ryhdyttiin, kun heräsi epäilyksiä, että vuonna 2008 annettu vapauttava tuomio olisi perustunut todistajien painostamiseen.

Syyttäjät katsoivat, että Haradinaj ja kaksi muuta Kosovon vapautusarmeijan johtajaa Idriz Balaj ja Lahi Brahimaj syyllistyivät murhiin ja kidutukseen komentaessaan Kosovon vapautusarmeijaa, kun Kosovon albaanit häätivät serbejä Serbian tuolloisesta maakunnasta. Syyttäjät vaativat heille 20 vuoden vankeustuomiota.

Tuomarit tulivat kuitenkin siihen tulokseen, ettei näyttö etnisestä puhdistuksesta ollut riittävä. Oikeus katsoi myös, että osa todistajanlausunnoista oli epäluotettavia ja perustui kuulopuheisiin.

Haradinajin asianajaja on vahvistanut tiedot Haradinajin paluusta politiikkaan. Hän haluaa johtaa pääministerinä Kosovon kaikkia kansanryhmiä, asianajaja sanoo.

Serbialta kovaa kritiikkiä

Haagissa annettu vapauttava tuomio on saanut Haradinajin kannattajat toitottamaan autojensa äänimerkkejä ja tanssimaan kadulla Kosovon pääkaupungissa Pristinassa, mutta Serbiassa päätöstä arvostellaan kovin sanoin.

Serbian hallituksen edustajan mukaan kansainvälinen yhteisö antoi jälleen kovan iskun entisen Jugoslavian maiden keskinäisille yrityksille luoda keskusteluyhteyttä ja sopua. Lausunnollaan Milivoje Mihailovic viittasi vajaat kaksi viikkoa sitten annettuun tuomioon, jonka mukaan kaksi kroatialaista kenraalia eivät olleet syyllistyneet tahalliseen iskuun serbiasukkaiden asuinalueelle Kroatiassa.

– Haradinajin vapauttamien tarkoittaa armahdusta serbejä vastaan tehdyistä rikoksista ja laillistaa mafiavallan ja vaikenemisen lain Kosovossa, Mihailovic sanoi.

Serbian pääministeri Ivica Dacic sanoi tuomion julistamisen alla, että vapauttamisella olisi vakavat seuraukset Serbian ja Kosovon neuvotteluille, joiden on määrä jatkua joulukuun alussa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP