1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Miljoonarahoituksella tehoja keuhkovamman hoitoon

Turkulainen Faron Pharmaceuticals johtaa tutkimushanketta, jossa kehitetään ensimmäistä lääkettä keuhkojen hengenvaarallisen nestevuodon vähentämiseen.

Turussa sijaitseva lääkehitysyhtiö Faron Pharmaceuticals on saanut EU:n komissiolta kuusi miljoonaa euroa lääkekehitykseen. Traumakine-ohjelman tarkoituksena on kehittää ensimmäinen lääke akuutissa keuhkovammassa ilmenevän nestevuodon rajoittamiseen.

Akuutin keuhkovamman yhteydessä tapahtuva nestevuoto johtaa nopeasti hengityskapasiteetin alentumiseen, eikä sitä kyetä tällä hetkellä rajoittamaan farmakologisin keinoin.

Yhtiön toimitusjohtajan mukaan nyt saadulla rahoituksella edesautetaan lääkekehityksen viimeistä vaihetta, jonka jälkeen voidaan hakea Euroopan laajuista myyntilupaa.

Faron on tutkimushankkeessa koordinaattorina ja muina jäseninä ovat University College London sairaala (UCLH) Isosta-Britanniasta, Torinon yliopisto Italiasta sekä Turun yliopisto.

Lääke vähentää nestevuotoa

Faronin kehittämä lääkehoito vähentää nestevuotoa sekä siihen usein liittyvää tulehdusreaktion laajentumista. Faronin suorittamassa avoimessa kokeessa Isossa-Britanniassa hoidettujen potilaiden kuolleisuus oli vain neljännes vastaavien potilaiden normaalikuolleisuudesta.

Akuutti keuhkovamma ja sen pitkittynyt, hapenpuutteeseen johtava vakavampi muoto saavat tyypillisesti alkunsa keuhkoinfektiosta, verenmyrkytyksestä tai suuresta kudosvauriosta, esimerkiksi vakavan onnettomuuden seurauksena.

Normaalivuosina potilaita on Euroopassa, USA:ssa ja Japanissa vajaat puoli miljoonaa, mutta paha keuhkoihin hakeutuva virustauti, kuten influenssa, voi nostaa potilaiden määrää merkittävästi.

Faron  on yksityinen Turku Science Parkissa toimiva lääkekehitysyhtiö, jonka kolme pääprojektia etsivät ja kehittävät uusia hoitoja kudosvammoihin, tulehduksiin sekä syövän kasvun ja leviämisen estämiseen