1. yle.fi
  2. Uutiset

Mahasyövän riskiseulontoihin osallistuttu ahkerasti

Keski-Satakunnassa mahasyövän riskien seulontaan kutsuttiin kaikki tänä vuonna 55-vuotta täyttäneet. Noin viisi prosenttia tutkituista ohjataan jatkotutkimuksiin.

terveys
Miehen kädestä otetaan verinäyte.
Tapio Termonen / Yle

Mahdollisuuteen mahasyövän riskien seulontaan on tartuttu ahkerasti Keski-Satakunnassa. Yli 80 prosenttia kutsutuista on osallistunut tutkimuksiin.

Keski-Satakunnassa aloitettiin syyskuussa Suomessa ainutlaatuinen mahasyövän riskien seulonta, johon kutsuttiin kaikki tänä vuonna 55-vuotta täyttäneet. Heitä on noin 400. Viimeiset seulontatutkimukset Keski-Satakunnassa tehdään tällä viikolla.

- Osallistusmisprosentti on kohtalaisen odotettu. Tämä on ihmisille melko uusi ja outo tutkimus, joten se olisi voinut olla alhaisempi, kertoo diagnostiikan palvelujohtaja Jari Karhu Terveystalosta.

Vakiintuneessa mammografiassa osallistumisprosentti on Karhun mukaan noin 87 ja papatutkimuksessa noin 75.

Karhun mukaan ihmiset ovat ottaneet innostuneesti vastaan mahdollisuuden selvittää terveydentilaansa. Noin viisi prosenttia tutkituista ohjataan jatkotutkimuksiin tähystykseen tai koepalan ottoon. Mahasyövän riskiseulonta paljastaa myös muita vatsan sairauksia.

Mahasyövän riskien seulonta tehdään verikokeella. Seulonnoilla pyritään puolittamaan mahasyöpään kuolleiden määrä.

Lue seuraavaksi