Elämä arkistoon kuvina ja tarinoina

Kotiseutuarkisto voi paljastaa, millaisin korvamerkein lehmät lähetettiin kesäkaudella saariin laitumelle tai millaisia kirjeitä ihmiset lähettivät sodasta kotiin. Ainakin tällaisia tarinoita löytyy pohjalaisen Luodon arkistoista, jonne on säilötty yli 70 metriä paikallista historiaa.

kulttuuri
Vanha valokuva Luodon kotiseutuarkistosta.
Ritva Karhula / Yle

Luodon kotiseutuarkisto on niin jännittävä paikka, että paikalliset aktiivit saattavat viettää siellä tuntikausia historiaan uppoutuneena huomaamatta ajan kulua.

- Tutkin tällä hetkellä yrittäjyyttä. Täällä on ollut 30-luvun loppupuolella erikoinen yritys, joka vei Englantiin sorvattua materiaalia, esimerkiksi lipputangon nuppeja. Puolen vuoden aikana vietiin 72 000 kappaletta, kertoo Karl-Johan Fagerudd.

Anita Bobacka pitää arkistoa hyvänä historian lähteenä vaikkapa nuorisolle.

- Tänne kerätään elämänkertomuksia, esimerkiksi vanhoista elintavoista, elämästä maalaistalossa ja hylkeenpyynnistä. Nuorille tämä on hyvä, kun saa selvää miten ennen elettiin.

Hylkeenpyynnistä löytyy tarina jos toinenkin. Ebba Enqvist muistelee oman isoisänsä intohimoa merelle.

- Mikään ei voinut estää isoisää menemästä merelle! Hänellä oli aikomuksena rakentaa uusi talo perheelle, tukit ja kaikki olivat tontilla valmiina. Mutta sitten tuli niin kova halu lähteä pyyntiin, että piti värvätä kaksi miestä rakentamaan talo. Isoisä tuli hylkeiden kanssa tyytyväisenä valmiiseen kotiin!

Tänne kerätään elämänkertomuksia esimerkiksi vanhoista elintavoista, elämästä maalaistalossa ja hylkeenpyynnistä.

Anita Bobacka, kotiseutuharrastaja Luodosta

Valokuvamysteeri ei kuulu roskiin

Kotiseutuarkisto kaipaa aina lisää materiaalia. Erityisesti valokuvat ovat toivottuja, vaikkei niiden taustoista tiedettäisi paljoakaan.

- Moni heittää kuvia menemään, kun ei tunne kuvassa olevia ihmisiä. Olen ollut mukana rekisteröimässä kuvia ja joskus on saatu selvitettyä keitä kuvissa on ja mitä niissä tapahtuu, kertoo Ebba Enqvist.

Myös uudet elämäntarinat ovat Anita Bobackan mukaan tervetulleita kertomaan tästä ajasta tuleville sukupolville.

- Tänne saa kirjoittaa omasta elämästään, miten elämä on sujunut. Se säilyy täällä sitten!