Kaupan liitto: Jouluun käytetään rahaa viime vuoden malliin

Kyselyn mukaan verkkokaupoissa surffaavat kuluttajat aikovat lisätä jouluhankintojaan enemmän kuin kuluttajat keskimäärin.

talous
Joulukuusi ja asiakkaita ostoskeskuksessa.
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Suurin osa kuluttajista aikoo käyttää jouluun rahaa saman verran kuin viime vuonna, kertoo Kaupan liiton tekemä kysely.

Kotitalouksien kulutusaikeissa on kuitenkin eroja. Kaupan liiton mukaan lapsiperheet suunnittelevat hankkivansa vähemmän joululahjoja kuin viime vuonna, kun taas lapsettomat pariskunnat aikovat käyttää jouluun jopa enemmän rahaa kuin viime vuonna.

Joululahjoihin käytettyä rahaa valuu yhä enemmän ulkomaille. Kyselyn mukaan verkkokaupoissa surffaavat kuluttajat aikovat lisätä jouluhankintojaan enemmän kuin kuluttajat keskimäärin.

Kun pelkästään perinteisissä kaupoissa asioivista 11 prosenttia aikoo ostaa viime vuotta enemmän joululahjoja, verkkokaupoissa asioivista 19 prosenttia lisää lahjaostoksiaan.

- Valitettavasti jouluhankintoja tehdään yhä useammin ulkomaisista verkkokaupoista. Varsinkin miehet shoppailevat ulkomaisista kaupoista, kun taas naiset suosivat kotimaisia, sanoo Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Lahjaksi kuluttajat ostavat etenkin älypuhelimia, viihde-elektroniikkaa ja pienelektroniikkaa sekä kosmetiikkaa ja yöasuja. Lapsiperheille kaupaksi käyvät etenkin lelut ja pelit, työssäkäyville pariskunnille puolestaan alkoholi ja kultasepäntuotteet. Eläkeläiset taas ostavat muita useammin joulukukkia ja elintarvikkeita.