Murheista puhuminen ohjaa usein oikealle polulle

Ihminen kaipaa huoltoa aivan niin kuin koneetkin, sanoo psykologi Pirkko Lahti. Hän kannustaa maatalousyrittäjien hyvinvointipäivillä maatilojen väkeä puhumaan.

Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Maatalousyrittäjät ovat monenlaisten paineiden alla. Kesän ja syksyn sateet ovat vaikeuttaneet työtä, syöneet satoa ja lisänneet paineita entisestään.

Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela, MTK-Pohjois-Suomi, ProAgria Kainuun ja Maa- ja kotitalousnaisten Apua ja voimavaroja arkeen maatiloille –hanke sekä Kainuun Työterveys –liikelaitos järjestivät Hyvinvoinnin ja työterveyshuollon ajankohtaispäivän maatalousyrittäjille Kajaanissa.

Vastaavissa tapahtumissa kiertänyt psykologi Pirkko Lahti sanoo, että maatalousyrittäjillä on paljon erilaisia haasteita.

- On kuitenkin tärkeä huomata, että maatalousyrittäjillä ei ole enemmän pahoinvointia kuin muilla ryhmillä. Heillä on fyysisen alueen sairauksia ja tapaturmia enemmän, ja nyt alkaa tulla myös psyykkisiä sairauksia, koska paine on aika iso, kertoo Lahti.

Sääolosuhteet näkyvät maatalous yrittäjien jaksamisessa.

- Eikä se ole vain viime kesä, kun sitä edellinen syksykin oli aika sateinen. Toki tilanne oli vähän erilainen eri puolilla Suomea. Viljojen saaminen pois pelloilta venyy ja lannan levittäminen pitää tehdä tiettyinä aikoina. Kun pellolle ei pääse, niin kaivataan ymmärrystä puolin ja toisin, myös valvojapuolelta, toivoo Lahti.

Apua ajoissa

Maatalousyrittäjien hyvinvointipäivässä ruoan kasvattajille on annettu kirjanen, jossa on neuvoja varhaisesta välittämisestä. Kirjassa opastetaan myös milloin pitäisi reagoida ja mitä pitäisi tehdä kriisitilanteessa.

- Perusajatus on myös se, että kannattaa tulla puhumaan. Ihminen kaipaa huoltoa niin kuin konekin. Mieluummin niin päin, että hakee apua ajoissa, sanoo Lahti.

Olemme ongelmienhakijakansaa, näemme kaikkialla virheitä ja mikä on tehty päin mäntyä.

Pirkko Lahti

Psykologi Pirkko Lahti korostaa, että apua hakeva ihminen ei ole huono vaan vahva.

- Joskus auttaa se, että saa puhua jollekin ulkopuoliselle. Kun ihminen puhuu omasta tilanteestaan ja vaikeuksistaan, niin hän samalla nimeää omat ongelmansa. Saman tien hän avaa polun pään, että mitä tässä pitäisi tehdä. Toiselle puhuminen voi olla joskus hirveän iso apu.

Kiitä ja kehu

Omilla asenteillakin voi vaikuttaa jaksamiseen. Pirkko Lahti päätti Kajaanissa luentonsa kevyeen jumppaan, jossa jokainen sai kiittää itseään.

- Jokaisessa ammatissa pystyy miettimään mitä hyvää tässä työssä on. Olemme ongelmienhakijakansaa, näemme kaikkialla virheitä ja mikä on tehty päin mäntyä.

- Maantaloustuottajat ovat yrittäjiä, he hallitsevat omaa maatilaansa. Jokainen toimii niin hyvin kuin osaa, mutta harva meistä osaa kiittää itse itseään. Välillä voisi sanoa, että minä olen aika hyvä, neuvoo Lahti.

Jos itsensä kiittäminen ei ole tuttua, niin kiitoksen vastaanottamisessakin on suomalaisilla vaikeuksia.

- Me mitätöimme kiitoksen tavalla tai toisella. Olemme hyvin herkkiä moitteille, ja tarvitsemme moitteen jälkeen monta kiitosta. Jos meitä joku kehuu, ajattelemme, että ei kai siinä ole jotakin takana, ja mitätöimme sen. Emme koskaan sano, että kiitos kun kiitit.

Välillä voisi sanoa, että minä olen aika hyvä.

Pirkko Lahti

Kehuminenkaan ei ole kovin suosittua, mutta siitä huolimatta Lahti kehottaa maatilayrittäjiäkin kehumaan toisiaan.

- Se ei maksa mitään, että sanoo toiselle, että sinulla on hyvin hoidettu tila.