Maksutonta neuvontaa energiatehokkuuden lisäämiseen

Syksyllä aloittaneessa Lapin energianeuvonta -hankkeessa on havaittu, että kodin energiatehokkuutta parannetaan usein ilmalämpöpumpun avulla.

Energiatehokkuus
Ilmalämpöpumpun asentaja työssäHans-Mikael Holmgren / YLE

Ilmalämpöpumppu on yleensä ensimmäisiä hankintoja, kun vanhasta omakotitalosta aletaan muokata energiatehokasta. Näin luonnehtii Lapin energianeuvonta -hankkeen projektipäällikkö Mika Vesterinen.

- Se on varmaan helpoin vaihtoehto säästää rahaa, että sijoittaa muutaman tuhat euroa ilmalämpöpumppuun. Jos rakennuksessa on öljylämmitys, niin sen teho näkyy heti lämmityslaskussa eikä tarvitse heti alkaa rikkoa talon ulkorakenteita energiatehokkuuden aikaansaamiseksi.

Lapin energianeuvonta -hankkeen projektipäällikkö Mika Vesterinen auttaa kotitalouksia, jotka pähkäilevät asuntojen energiatehokkuuden kanssa.
Mika Vesterinen.Riikka Rautiainen / Yle

Vesterisen mukaan ilmalämpöpumppujen hinnat ovat tulleet alaspäin viime vuosina. Myös laitteiden energiatehokkuus on parantunut.

Uudisrakentamisessa siirryttiin kokonaisenergiatarkasteluun viime kesänä ja määräykset ovat tiukentumassa myös peruskorjauskohteissa.

- Vuodelta 2010 peräisin oleva energiatehokkuusdirektiivi velvoittaa parantamaan vanhojen rakennusten energiatehokkuutta. Eli kansalliset säädökset on muokattava sellaisiksi, että kun vanhaa rakennusta korjataan, sen energiatehokkuutta pitää parantaa, sanoo Vesterinen.

Vesterisen mukaan tällä hetkellä vanhojen omakotitalojen energiatehokkuutta aletaan pohtia usein vasta sitten, kun asunto on vaihtanut omistajaa. Lapin energianeuvonta -hanke järjesti torstaina Kemissä Kemissä informaatio- ja koulutustilaisuuden energianeuvonnasta.

Kyläiltoja luvassa

Oman kodin energiatehokkuuden kanssa pähkäileviä ihmisiä hankkeen asiantuntijat auttavat maksutta. He eivät tee valmiita suunnitelmia kotitalouksien puolesta, mutta esittävät erilaisia vaihtoehtoja rakennuksen energiatehokkuuden parantamiseksi.

- Meillä on neuvontahankkeessa mukana paljon eri alojen asiantuntijoita, jotka pystyvät vastaamaan hyvinkin kiperiin kysymyksiin.

Syksyllä toimintansa aloittaneen Lapin energianeuvonta -hankkeen tavoitteena on jakaa kotitalouksille puolueetonta tietoa asumiseen ja rakentamiseen liittyvistä energia-asioista.

Torstaina Kemissä Kemissä pidettiin informaatio- ja koulutustilaisuus energianeuvonnasta.

- Meillä on lähdetty toiminnassa siitä, että kun pyydämme yleisötilaisuuksiiin myös kuntien rakennusviranomaisia, he välittävät osaltaan tietoa esimerkiksi uusista määräyksistä kuntalaisille, sanoo Vesterinen.

Kemissä järjestettyyn yleisötilaisuuteen tuli vain kourallinen ihmisiä, mutta Rovaniemen ympäristössä pidetyt kyläillat ovat olleet suositumpia. Vesterisen mukaan vastaavia kyläiltoja voidaan järjestää muuallakin maakunnassa.