Hyppää sisältöön

Chisun musiikkia ladannut tyttö pääsi pälkähästä

Nyt 10-vuotiasta tyttöä epäiltiin tekijänoikeusrikoksesta. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry on perunut tutkintapyyntönsä asiassa. Poliisin kannalta asia on loppuunkäsitelty.

Christel Sundbergin eli Chisu esiintyy Riksurockissa 2012 Kuva: Suvi Rajala / Yle

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry on perunut kanteensa koskien 10-vuotiaan tytön piratismiepäilyä, vahvistaa rikosylitarkastaja Markku Nisula Helsingin poliisista. Kyseessä on asianomistajarikos, joten TTVK:n peruttaa vaatimuksensa asian esitutkinta on lopetettu.

- Asia jäi kesken, mutta koska vaatimuksia ei enää ole, selvitys on nyt loppunut, Nisula kuvailee.

Asia jäi kesken, mutta koska vaatimuksia ei enää ole, selvitys on nyt loppunut.

Markku Nisula

Nisulan mukaan oli joitakin viitteitä siitä, kuka takavarikoitua tietokonetta käytti, mutta hän ei kommentoi asiaa tarkemmin juuri keskenjääneen ja päättyneen tutkinnan takia. TTVK päätyi perumaan kanteen edettyään neuvotteluissa.

- Peruimme tutkintapyynnön, sillä pääsimme sovintoon tytön isän kanssa, kertoo TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen.

Kotilaisen mukaan alunperin vaadittua 600 euron korvausta alennettiin neuvotteluissa puolella.

Tutkinnan taustalla oli viimesyksyinen Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen tehoisku. TTVK on rekisteröity yhdistys. Se edustaa musiikkialan järjestöjä ja valvoo tekijänoikeuksia.

Tehoiskussa jäi kiinni 28 suomalaiskonetta. Yksi niistä oli helsinkiläisperheen kone. Perheen isän mukaan kone oli ollut lähinnä perheen tuolloin 9-vuotiaan tytön käytössä. Helsinkiläistytön epäiltiin syyllistyneen tekijänoikeusrikokseen hänen hankittuaan laulaja Chisun musiikkia internetistä. Koneen takavarikointi oli poliisin mukaan ainoa keino selvittää kuka konetta käytti.

TTVK:n mukaan kansainvälisillä piraattisivustoilla on noin miljoona suomalaista käyntiä kuukausittain.

Laulaja Chisu on vieraana TV 1:n A-Stream-ohjelmassa huomenna perjantaina. Ohjelma alkaa klo 21.

Piratismista ja sen torjunnasta voi keskustella Yle Uutisten Suoran linjan keskustelussa. 

.
.