Lohikaloja säästävää keksintöä testataan Pieliselläkin

Uhanalaisia lohikaloja päätyy suotta trooliin muikunpyynnissä. Uutuuskeksintö ohjaa lohikalat pois laahusnuotasta, joten ammattikalastaja saa pelkästään haluamaansa muikkua. Kokeiluja on jo tehty Haukivedellä - seuraavaksi siirrytään Pieliselle.

luonto
Lohikalojen poikaset pyritään ohjaamaan ulos troolista kaltevan ritilän avulla.
Niilo Valkonen

Uhanalaisia lohikaloja säästävää uutuuskeksintöä testataan seuraavaksi Pohjois-Karjalassa.

Nyt ongelmana on, että muikkuja troolatessa lohikalojakin päätyy toisinaan laahusnuottaan. Troolaukseen on kehitteillä erityinen lajittelusäleikkö, joka ohjaisi lohikalat pois nuotasta. Säleikköä on kokeiltu Haukivedellä Etelä-Savossa ja jäiden lähdettyä testaus siirtyy Pieliselle.

Varsinaista muikunpyyntiä ei haluta haitata, kertoo joensuulaisen Future Missions Oy:n kehitysjohtaja Niilo Valkonen.

- Seurataan hyvin tarkkaan sitä, kuinka tekninen ratkaisu vaikuttaa muikkusaaliiseen. Tässä vaiheessa olemme keränneet sekä varsinaisen muikkusaaliin että ulosajautuneen muikkusaaliin. Teknisellä ratkaisulla haetaan sitä, että ulosohjattu muikkumäärä olisi mahdollisimman pieni.

Seurataan hyvin tarkkaan sitä, kuinka tekninen ratkaisu vaikuttaa muikkusaaliiseen.

Niilo Valkonen

Säleikön kehittelyssä käytetään muun muassa vedenalaista kameratekniikkaa. Pielisellä haasteita testaukseen voi tuoda järven Haukivettä sameampi vesi.

Tavoitteena on, että lohikaloja säästävä säleikkö olisi käytössä muikunpyynnissä vuonna 2014. Keksintöä rahoittavat muun muassa maa- ja metsätalousministeriö ja Pohjois-Karjalan ely-keskus. Nyt haussa on valmistaja säleikölle.