Kranssikohussa uusi käänne: Kranssit eivät ole lainvastaisia

Yle Satakunta kertoi aamulla, että kerrostalohuoneistojen ovissa roikkuvat joulukranssit ovat pelastuslain mukaan kiellettyjä. Asia nostatti valtavan keskusteluryöpyn ja nyt joulukranssit ovatkin saaneet synninpäästön lain silmissä.

Kotimaa
Joulukranssi.
Arja Lento / Yle

Valvontapäällikkö Veli-Pekka Laaksonen kertoi aamulla Yle Satakunnan haastattelussa, että joulun tienoilla kerrostalohuoneistojen oviin kiinnitettävät joulukranssit ovat vastoin pelastuslakia. Asiasta virisi laaja keskustelu ja asiaa puitiin monissa tiedotusvälineissä. Uudelleen tavoitettu Veli-Pekka Laaksonen oli hämillään joulukranssin ympärillä pyörivän keskustelun volyymista.

- Enpä osannut kuvitella, että tällainen kohu tästä syntyy. Hienoa toki on, että turvallisuusasioista puhutaan, Laaksonen toteaa.

Vaikka joulukranssit ehdittiin aamulla jo todeta lainvastaisiksi, on Laaksosenkin kanta muuttunut iltapäivään tultaessa.

- No se nyt ei olekaan niin suuri rikos sittenkään. Tässä kävi niin, että minulla oli puutteelliset tiedot tästä asiasta ja oikaisu tuli kyllä nopeasti aamulla: Tällaiset pienet ovikoristeet ovat sallittuja porrashuoneistoissa.

Isännöintiliitto tarkentaa: Kranssit eivät ole kiellettyjä rappukäytävässä

Isännöintiliitto ehti jo ennen Laaksosta ampua alas uutisen kranssien lainvastaisuudesta. Liiton tiedotteen mukaan ovikoristeet eivät ole paloturvallisuusriski. Näin ollen ne eivät ole myöskään lainvastaisia.

Isännöintiliitto tähdentää, että rappukäytävässä säilytettävät lastenrattaat sen sijaan ovat pelastuslain vastaiset. Huoneistokohtaiset kynnysmatot ulko-ovien edessä ovat myöskin kielletyt.

Pelastustoimi samoilla linjoilla

Myös Pelastustoimi kertoo joulukranssien olevan sallittuja huoneistojen ovissa. Pelastustoimen mukaan kyse pelastuslain 10 §:n soveltamisesta, jonka mukaan uloskäytävällä ei saa säilyttää tavaraa. Joulukranssit ja muut ovikoristeet eivät yleensä ole tuossa pykälässä tarkoitettuja tavaroita.