1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Länsisatama

Helsinki haluaa säväyttää uusilla asuinalueillaan

Helsingillä on työn alla 13 eri rakentamiskohdetta eri puolilla kaupunkia. Kohteista ehkä merkittävin on Länsisatama, jonne myös kiistelty tornihotelli on tulossa.

Länsisatama
Kuvassa puukorttelin suunnittelukilpailun voittanut ehdotus nimeltä Stories.
Puukorttelin suunnittelukilpailun voitti tänään torstaina ehdotus nimeltä Stories.Anttinen Oiva Arkkitehdit

Helsinki kasvaa monella suunnalla. Kaupunki rakentaa 13 aluerakentamiskohteessa asuntoja 127 000 ihmiselle. Työpaikkoja alueille tulee yhteensä lähes 80 000.

Muun muassa Ruoholahden, Jätkäsaaren, Salmisaaren ja Eiranrannan käsittävässä Länsisatamassa halutaan säväyttää monimuotoisuudella. Alueen maamerkiksi kaavailtu 33-kerroksinen Jätkäsaaren torni onkin jo jakanut mielipiteet.

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi kaavan tiistaina. Muun muassa kiinteistölautakunta ja kaupunginmuseo ovat kuitenkin tornia vastaan.

Helsingin talous- ja suunnittelukeskuksen projektinjohtajan Timo Laitisen mukaan kaavaehdotus Jätkäsaaren itäosaan tulevasta tornista menee valtuustokäsittelyyn ensi vuoden puolella.

Kasvava bunkkeri ja puurakentamista

Toinen paljon puhuttanut maamerkki on Jätkäsaaren suuri betonirakennus, niin sanottu bunkkeri.

- Bunkkeri kasvaa korkeutta ja bunkkerin katolle tulee todennäköisesti asuntorakentamista. Sinne voisi rakentaa parikerroksisia rivitaloja, sanoo projektinjohtaja Timo Laitinen.

Sisälle bunkkeriin on tulossa liikunta- ja vapaa-ajankeskus.

Alueen ehkä mielenkiintoisin osa on kuitenkin lähelle tornihotellia rakentuva puukortteli. Kortteliin rakennetaan asuntoja, mutta myös toimitiloja ja mahdollisesti hotelli.

Risteilyt muuttavat Hernesaareen - riittääkö tila?

Helsingin risteilysatamatoiminnot siirretään ensi vuosikymmenen alussa Hernesaareen. Alueelle rakennetaan uudet terminaalitilat ja kolme laituripaikkaa risteilyaluksille.

Helsingin satamajohtaja Kimmo Mäki epäilee laituritilaa kuitenkin olevan liian vähän, sillä risteilyjen määrä Itämerelle on edelleen kasvussa.

- Sinne saattaa tulla tungosta. Meillä alle 230 metriä pitkät laivat pääsevät Eteläsatamaan, josta saamme tarvittaessa lisäpaikkoja, mutta suurten laivojen määrä on kasvanut viime vuosina, ja jos sama kehitys jatkuu, niin sitten voi olla, että laituripaikat eivät riitä ja joudutaan myymään "ei-oota".

Koko Länsisataman valmistuttua vuonna 2030, alueella on 7 000 työpaikkaa ja asuu noin 20 000 ihmistä.

Lue seuraavaksi