Verohallinto sulkee toimipisteitään

Verohallinto sulkee lähivuosina kymmeniä toimipisteitään maakunnissa. Toimipisteitä karsitaan vähäisten asiakasmäärien vuoksi. Verohallinnon uudistus on myös yhtenäistänyt jäljelle jäävien toimipisteiden aukioloaikoja.

Kotimaa

Verohallinto haluaa päästä eroon etenkin pienistä toimipisteistä, joissa on lähivuosina alle 15 työntekijää. Niiden tehtäviä on jo aiemmin keskitetty päätoimipaikkoihin.

Alueellistamisen koordinaatioryhmä hyväksyi Verohallinnon suunnitelmat torstaina sillä ehdolla, että Verohallinto selvittää samalla, onko palveluja mahdollisuus tarjota toimipisteen menettävillä paikkakunnilla jatkossa esimerkiksi yhteispalvelupisteissä.

Lakkautuksia ympäri maata

Verohallinnon lakkautuslistalla on kaikkiaaan kolmisenkymmentä toimipistettä eri puolilla maata. Osa niistä on suljettu jo tämän vuoden aikana. Lakkautettavissa yksiköissä työskentelee yhteensä noin 180 työntekijää ja 8 verotarkastajaa.

Henkilöverotusyksikön toimipaikoista lakkautuslistalla ovat vuosina 2013-2015 Forssa, Heinävesi, Ilomantsi, Juuka, Jämsä, Kankaanpää, Kauhajoki, Kauhava, Kokemäki, Pieksämäki, Posio, Saarijärvi, Salla, Sastamala, Taivalkoski ja Uusikaupunki. Jotta työntekijöiden irtisanomisilta vältyttäisiin asiakkailta suljetuiksi etätyöpisteiksi jäävät toistaiseksi Muonio, Pudasjärvi, Siikalatva ja Sysmä.

Akaan, Kiteen ja Ylitornion toimipisteet Verohallinto sulki jo syyskuuun lopussa. Alavuden, Haapajärven, Kemijärven, Kuhmon ja Pellon toimipisteet toimivat toistaiseksi etätyöpisteinä rajoitetulla asiakaspalvelulla. Toimipaikkojen aukioloajat yhtenäistettiin syyskuun puolivälistä alkaen.

Yrittäjät aniharvoin verotoimiston ovella

Yritysveroyksiköistä Verohallinto sulkee Joensuun, Kokkolan ja Porin toimipisteet. Joensuussa työntekijöitä on 9, Kokkolassa 8 ja Porissa 14. Näillä paikkakunnilla yrittäjät saavat jatkossa palvelua verotoimistojen päätoimipaikoista.Yritysveroyksikköjä jää toimintaan 12.

Puhelin- ja verkkopalvelujen käytön lisäntymisen vuoksi henkilöverotuksen asiakaskäyntejä on vuodessa enää noin 1,3 miljoonaa. Verohallinto laskee, että kukin asiakas käy asioimasssa toimipisteessä keskimäärin kerran kahdessa tai kolmessa vuodessa.

Yritysveroasioissa asiakaskäyntien määrä on pudonnut 30 000 käyntiin vuodessa. Kukin asiakas käy Verohallinnon laskelmien mukaan yritysveroyksikön toimipaikassa keskimäärin harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa.

Korjattu 30.11. klo 11.30: Toisin kuin jutussa alun perin sanottiin, Alavuden, Haapajärven, Kemijärven, Kuhmon ja Pellon toimipisteet toimivat toistaiseksi etätyöpisteinä rajoitetulla asiakaspalvelulla.