Concorde-jutussa vapauttava tuomio 12 vuotta turman jälkeen

Alempi tuomioistuin katsoi kaksi vuotta sitten, että Continental ja sen mekaanikko olivat syypäitä kuolemantuottamukseen.

Ranskalainen vetoomustuomioistuin on vapauttanut Continental Airlines -yhtiön syytteistä, jotka koskivat vuonna 2000 sattunutta Concorde-turmaa.

Turman oli onnettomuustutkinnassa todettu aiheutuneen Continentalin DC-10-koneesta kiitoradalle pudonneesta metallinpalasta, joka puhkaisi Concorden renkaan.

Alempi tuomioistuin katsoi kaksi vuotta sitten, että Continental ja sen mekaanikko olivat syyllistyneet kuolemantuottamukseen. Lentoyhtiö tuomittiin maksamaan 200 000 euroa sakkoja ja miljoonan euron korvaukset Concordea operoineelle Air Francelle. Mekaanikko tuomittiin 15 kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Continental valitti päätöksestä, jota se piti perusteettomana ja järjenvastaisena.

Tänään annettu päätös kumosi mekaanikon syytteet ja vapautti Continentalin sakoista. Vetoomustuomioistuin katsoi kuitenkin, että Continental on vastuussa tapahtuneesta, joten sitä ei vapautettu miljoonan euron korvauksista. 

Continental pitää yhä kiinni näkemyksestää, jonka mukaan Concorde syttyi tuleen jo ennen kuin se osui kiitoradalla olleeseen metallinpalaseen. Continentalin mielestä se joutui syntipukiksi, jotta Ranskan lentokoneteollisuus ei joutui ikävään valoon.

Heinäkuussa 2000 sattuneessa Concorde-onnettomuudessa kuoli 113 ihmistä.