JSN:n Uimonen tyrmää ajatuksen median lakisääteisestä valvonnasta Suomessa

Suomessa sääntelyelin olisi tarpeeton, koska meillä nykyinen järjestelmä toimii, Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen sanoo.

Kotimaa

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen tyrmää ajatuksen siitä, että tiedotusvälineitä alettaisiin valvoa Suomessa lakisääteisesti. Suomessa mediaa valvova JSN on joukkoviestinnän julkaisijoiden ja toimittajien vapaaehtoisuuteen perustuva itsesääntelyelin.

Britanniassa median lakisääteistä valvontaa on ehdottanut tuomari Brian Levesonin johtama komitea. Sääntelyelimen jäseniksi sopisivat Levesonin mielestä entiset toimittajat ja akateemikot, mutta eivät poliitikot tai yhä toimittajina työskentelevät.

- Ajatus vastaavasta mallista Suomessa kuulostaa aivan kamalalta. Tilanteet ovat aivan toisistaan poikkeavat Britanniassa ja Suomessa, niitä ei voi missään nimessä rinnastaa toisiinsa.

- Britanniassa julkisen sanan neuvosto on lakkautettu salakuunteluskandaalin takia. Suomessa sääntelyelin olisi tarpeeton, koska meillä nykyinen järjestelmä toimii, Uimonen vertaa.

Uimosen mukaan Suomessa Julkisen sanan neuvosto noudattaa tiukempia sääntöjä kuin laki edellyttää. Britanniassa on tehty tutkimustyötä, jossa on tutkittu Euroopan julkisen sanan neuvostoja. Uimosen mukaan selvityksessä Pohjoismaiden ja varsinkin Suomen malli todettiin erityisen hyväksi.

- Yksi Suomen järjestelmän valteista on sen kattavuus - siihen kuuluu lehdistön lisäksi myös radio ja televisio. Toiseksi Suomessa tiedotusvälineet ovat sitoutuneet noudattamaan sääntöjä. Kaikkialla, esimerkiksi Britanniassa, näin ei ole.

- Suomenkaan järjestelmä ei ole täydellinen ja sitä parannetaan koko ajan. Se kuitenkin kuuluu ehdottomaan eliittiin, Uimonen sanoo.