Maailman kallein asejärjestelmä maksaa kuusi kertaa Suomen budjetin - eikä täytä toiveita

Yhdysvaltain uusi rynnäkköhävittäjä F-35 alkaa olla niin kallis, ettei edes Yhdysvalloilla ole varaa ottaa sitä käyttöön. Toisaalta siihen on uhrattu niin paljon rahaa, ettei maalla ole varaa olla ottamatta sitä käyttöön.

Ulkomaat
F-35 -hävittäjä ilmassa.
F-35 -hävittäjä lähdössä tehtaalta Teksasin Fort Worthista kohti Edwardsin lentotukikohtaa Kaliforniassa toukokuussa 2010.Yhdysvaltain ilmavoimat / Angel DelCueto

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon kamppailee saadakseen leikattua uuden rynnäkköhävittäjän, F-35:n kustannuksia. Konetta on kehitelty jo 12 vuotta, mutta valmista ei tahdo syntyä, kertoo The New York Times -lehti.

F-35 on erittäin monipuolinen taistelukone. Siinä on pyritty yhdistämään hävittäjän, rynnäkkökoneen ja kevyen pommikoneen ominaisuuksia. F-35 kykenee nousemaan lyhyiltä kiitoradoilta. Tarvittaessa se myös nousee ja laskeutuu pystysuoraan.

Pentagon on suunnitellut, että konetta tilataan kaikkiaan 2 443 kappaletta vuoteen 2030 mennessä. Jos tämä toteutuu, olisi F-35 maailman kaikkien aikojen ylivoimaisesti kallein asejärjestelmä, hintalappu olisi 396 miljardia dollaria. Tämä on kuusinkertaisesti Suomen budjetti.

Hinnassa eivät ole vielä edes käyttökulut, jotka tällä konemäärällä nousisivat 1 100 miljardiin dollariin.

Lehden haastattelema asiantuntija arvelee, ettei Pentagonilla ole varaa ottaa käyttöön valtavan kallista asejärjestelmää. Toisaalta siihen on uhrattu niin valtava rahamäärä, ettei sitä ole varaa jättää käyttämättäkään.

Valtavan budjettialijäämän kanssa painiva Yhdysvaltain johto yrittää löytää säästökeinoja. Yksi selvä vaihtoehto on tilattavien koneiden määrän pudottaminen.

Kumppanimaiden toivotaan myös ostavan koneita. Kansainvälinen valuuttakriisi on kuitenkin saanut ostajat epäröimään. Italia supisti jo tilausmääräänsä.

Pentagonille ja koneen valmistajalle Lockheedille tuottaa harmaita hiuksia uuden konemallin kohtaama kritiikki. Kongressissa on jo pohdittu, onko kone liian hieno tavanomaisiin, pienehköihin konflikteihin. Toisaalta sen melko lyhyt toimintasäde rajoittaa käyttömahdollisuuksia.

F-35:lle on myös tulossa kilpailijoita. USA:n laivasto kehittelee miehittämätöntä, tutkassa näkymätöntä tukialuskonetta, jolla olisi jopa kolminkertainen toimintasäde. Ilmavoimilla taas on kehitteillä pommikone, jolla myös olisi pitempi toimintasäde ja suurempi tulivoima kuin F-35:llä.