1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Breivikiä puolustanut Lippestad: En ole paholaisen asianajaja

Anders Behring Breivikin puolustusasianajaja Geir Lippestad sanoo Yle Uutisille, että Breivik vapautuu jonakin päivänä vankilasta.

Geir Lippestad Kuva: Berit Roald / EPA

Norjalainen asianajaja Geir Lippestad joutui elämänsä kovimman ratkaisun eteen 23. päivä heinäkuuta 2011.

Edellisenä päivänä Norjassa oli tehty maan historian tuhoisin terrori-isku. Anders Behring Breivik oli murhannut autopommilla kahdeksan ihmistä Oslon keskustassa ja ampunut 69 ihmistä Utøyan saarella.

Seuraavana aamuna Lippestadia pyydettiin Breivikin puolustusasianajajaksi. Syynä oli Breivikin nimenomainen toive saada edustajakseen juuri aikanaan erästä äärioikeistolaista murhamiestä puolustanut Lippestad.

Lippestad kertoo sanoneensa ensin ehdottomasti ei, mutta keskustelu terveydenhoitajavaimon kanssa sai mielen muuttumaan.

- Vaimoni sanoi hyvin viisaasti: jos Breivik olisi tuotu loukkaantuneena sairaalaan, hän olisi saanut kaiken mahdollisen hoidon ja avun. Niin oikeusvaltionkin pitää toimia.

Lippestad edusti Breivikiä 13 kuukautta kestäneen oikeusprosessin ajan yhdessä kolmen muun asianajajan kanssa.

"Breivik on ihminen"

Ruotsin Örebrossa luennoinut Geir Lippestad korosti Yle Uutisten haastattelussa, että Anders Behring Breivikiä tulee hirmutöistään huolimatta kohdella ihmisenä.

Lippestad inhoaa erityisesti häneen liitettyä liikanimeä "paholaisen asianajaja".

Lippestadin mukaan on väärin ymmärtää Breivik toisesta maailmasta saapuneensa kummajaisena, joka ei ole tavallisen ihmisen kaltainen. Hän huomauttaa, että Breivik on kasvanut Oslossa, käynyt samat koulut kuin muutkin ja saanut normaalin kasvatuksen.

- Me olemme kaikki ihmisiä. Jos Breivikiä pidetään paholaisena, yhteiskunta menettää mahdollisuuden oppia tästä jotakin.

Sen sijaan Breivikin terroriteoille sosiaalidemokraattiseen puolueeseen kuuluvalta Geir Lippestadilta ei löydy minkäänlaista hyväksyntää tai puolustelua.

- Ihmisten murhaaminen sen vuoksi, että haluaa huomiota poliittiselle manifestilleen on hirvittävä teko, Lippestad toteaa.

Hän suostui Breivikin asianajajaksi vasta tehtyään tälle selväksi, ettei suostu miehen poliittisen ideologian edusmieheksi.

"Jonakin päivänä Breivik vapautuu"

Anders Behring Breivik tuomittiin teoistaan 21 vuoden vankeusrangaistukseen, mutta ulospääsy vankilasta ei ole mahdollista niin kauan, kuin miehen katsotaan olevan vaarallinen yhteiskunnalle.

Rangaistuksen loppupäässä Breivikin vaarallisuutta arvioidaan viiden vuoden välein.

Geir Lippestad sanoo, että nyt 33-vuotias Breivik tulee aikanaan pääsemään vapauteen.

- Hän tulee istumaan vankilassa todella pitkään. Mutta minun näkemykseni puolustusasianajana on, että hän vapautuu jonakin päivänä. Hän on silloin vanha mies.

Lippestad toteaa, että Norjassa on humaani vankilajärjestelmä. Breivik istuu eristyksissä, mutta hänen fyysisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnistaan pyritään huolehtimaan.

Lippestadin mukaan Breivikillä on mahdollisuus valvottuun kirjeenvaihtoon ja hän opiskelee vankilassa valtiotieteitä.

Koska totaalinen eristys voi vahingoittaa Breivikiä psyykkisesti, Lippestad on valittanut tämän olosuhteista. Hänen mukaansa Breivikin pitäisi päästä aktiivisemmin kosketuksiin muiden ihmisten kanssa.

"Nuorista on pidettävä huolta"

Lippestad kertoo saaneensa prosessin alkaessa tuhansia tappouhkauksia. Hänen kotitalonsa sotkettiin hakaristimerkeillä.

- On ymmärrettävää, että ihmiset olivat vihaisia. He olivat ensisijassa raivoissaan Breivikille. Mutta koska häntä ei voinut tavoittaa, suuttumus kohdistui minuun.

Mutta mitä yhteiskunnan sitten pitäisi tapaus Breivikistä oppia?

Geir Lippestad toteaa, että Breivik eli elämäänsä internetissä ja löysi sieltä ideologiansa pohjan.

Hän ei kannata sananvapauden rajoittamista netissä, mutta sanoo, että internetin sisällöistä pitäisi olla enemmän tietoa. Vanhempien pitäisi ottaa selvää, missä lapset surffaavat.

Toisaalta Lippestad kantaa huolta nuorten taloudellisesta ahdingosta. Työttömyys ja näköalattomuus johtavat ääriajatusten suosion kasvuun.

Esimerkiksi Venäjän natsipiireissä Breivik on nykyisin kulttihahmo.

- Asiat voivat mennä pahasti pieleen, jos nuorista ei huolehdita. Nuorille pitää järjestää työtä ja koulutusta, eikä antaa heidän ajalehtia turhautuneina ja vihaisina. Se on vaarallinen tie.