1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Alkoholin suurkuluttaja heikentää koko työyhteisöä

Naisista noin viidennes ja miehistä 40 prosenttia kuuluu alkoholin riskikäyttäjiin. Työurien pidentäminen onnistuu vain puuttumalla alkoholin liikakäyttöön.

Kuva: Matti Björkman / Lehtikuva

Suurin osa työikäisistä alkoholin suurkuluttajista ja alkoholisteista on työelämässä. Alkoholin liikakäyttö lisää työstä poissaoloja, ennenaikaisia kuolemia ja monenlaisia sairauksia, joista aiheutuu työantajalle vuosittain tuhansien, jopa kymmenientuhansien eurojen kustannukset. Lasku kertyy sairauspoissaolojen lisääntymisestä, tapaturmista ja työtehon laskemisesta.

- Työkaverin alkoholiongelma heikentää koko työyhteisöä, sillä yhteistyö vaikeutuu, työn laatu heikkenee ja työt viivästyvät, sanoo aluekoordinaattori Raija Fors Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.

Naisista 18 prosenttia ja miehistä 40 prosenttia kuuluu alkoholin riskikäyttäjiin, eli he käyttävät liikaa alkoholia ja heille aiheutuu käytöstä ongelmia.

- Alkoholin suurkulutus on uhka työurien pidentämiselle. Työssä jatkamista voidaan pidentää vain, jos saamme alkoholin suurkulutuksen hallintaan.

Työsuojelu tärkeässä roolissa

Alkoholihaittoja ehkäisevän toiminnan käynnistämiseksi työpaikoilla tarvitaan johdon tukea ja päihdetyöryhmiä. Alkoholin liikakäyttö ei kuulu vain työterveyteen, vaan työsuojelu on tärkeässä roolissa ongelmien ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi.

Työpaikalla pitäisi olla kirjattuna ylös, että alkoholiin liittyvistä asioista keskustellaan avoimesti. Työkaverin alkoholiongelmasta pitää pystyä puhumaan ja se on uskallettava ottaa rohkeasti esille.

- Työntekijöille tehdyissä kyselyissä käy ilmi, että alkoholiin liittyvistä asioista on tärkeää puhua työpaikoilla. Saamalla tavalla kuin keskustelemme aamukahvilla monista asioista, meidän pitäisi pystyä puhumaan myös alkoholista ja päihteistä. Aihe ei ole henkilökohtainen tabu, sillä alkoholiongelma koskettaa aina kaikkia käyttäjän lähipiiriin kuuluvia, Fors sanoo.

Alkoholiohjelma, THL, Työterveyslaitos (TTL) ja aluehallintovirastot ovat järjestäneet teemaan liittyvän seminaarisarjan loka-marraskuussa eri puolilla maatamme.