Nokian irtisanomiset ovat lisänneet avio-ongelmia

Nokian irtisanomiset heijastuvat parisuhdeongelmiin. Esimerkiksi Oulun seurakuntayhtymän perheasiain neuvottelukeskukseen hakeutuu aiempaa enemmän pienten lasten vanhempia, joiden avioliitto on kriisissä.

Kotimaa
Pääsisäänkäynti Nokian Oulun Peltolan toimipisteeseen.
Pääsisäänkäynti Nokian Oulun Peltolan toimipisteeseen.Lehtikuva

Työura on keskeinen asia monen ihmisen elämässä. Yllättävä irtisanominen tai muu työhön liittyvä kriisi heijastuu myös parisuhteeseen, kun esimerkiksi perheen tulotaso laskee.

- Parisuhdeongelmia ei kannata jäädä miettimään yksin, vaan hakea apua ajoissa, sanoo Oulun seurakuntayhtymän lapsi- ja perhetyön diakoni Kari Rekilä.

Nokian väen vähennykset näkyvät nyt perheasiain neuvottelukeskuksissa, joissa aikavarauksia tekevät erityisesti pienten lasten vanhemmat.

- Parisuhdeongelmat tulevat usein pienellä viiveellä, Rekilä muistuttaa.

Lapsi uhkaa unohtua

Voi olla haastavaa arvioida, milloin kannattaa jatkaa yhdessä ja koska ero on oikea päätös. Apua pohdintaan saa esimerkiksi maksuttomista Eroneuvo-illoista, joita järjestetään useilla paikkakunnilla. Eroneuvossa ei nimestään huolimatta kehoteta ketään eroamaan, vaan sinne voi tulla keskustelemaan tilanteestaan nimettömänä.

- Eroneuvo on matalan kynnyksen kohtauspaikka, jossa keskitytään eroon nimenomaan lapsen kannalta. Ohjaamme myös erilaisten palvelujen äärelle, Rekilä kertoo.

Ero on yksi elämän isoista kriiseistä, jossa tunteet jylläävät ja kaikki energia menee parisuhteeseen liittyvien asioiden käsittelyyn. Lapsi ja hänen tunteensa voivat jäädä sivuun, ja vanhemmat havahtuvat vasta, kun lapsi reagoi tilanteeseen.

- Eroamassa olevan tai eronneen kannattaa rohkeasti pyytää apua läheisiltään ja toisaalta läheisten kannattaa tarjota apuaan eroavalle.

Oulussa Eroneuvo-iltaan hakeutuu muuta maata enemmän miehiä sekä pariskuntia, kun muilla paikkakunnilla tilaisuuteen tullaan usein yksin.

- On hyvä muistaa, ettei ero ei ole aina pelkästään huono asia.