1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Työryhmä helpottaisi ulkomaalaisen henkilökortin saamista

Työryhmä tyrmää ehdotetun asiointikortin ja antaa sen sijaan tukensa maksukorttihankkeelle. Sillä ratkaistaisiin turvapaikanhakijoiden raha-asioinnin ongelmat. Ulkomaalaisen henkilökortin saisivat kaikki jatkuvan oleskeluluvan saaneet.

Sisäministeriön työryhmä tahtoo helpottaa turvapaikanhakijoiden ja oleskeluluvan saaneiden pankkiasiointia ja henkilöllisyyden todistamista.

Turvapaikanhakijoiden pankkiongelmat ratkeavat parhaiten maksukortilla, joka on jo valmisteilla Maahanmuuttovirastossa.

Tätä mieltä on sisäministeriön työryhmä, joka selvitti sekä turvapaikkaa hakevien että jo oleskeluluvan saaneiden raha-asioinnin ongelmia.

Pankkitiliä ei saa ilman varmistettua henkilöllisyyttä

Selvityshankkeen taustalla on ministeriön identiteettiohjelma, joka ehdottaa turvapaikanhakijoille asiointikorttia. Sen työryhmä tyrmää hyödyttömänä pankkiasioinnin ongelmien hoidossa.

Ihminen ei saa avattua pankkitiliä ilman asiakirjaa, joka varmistaa henkilöllisyyden. Osa maistraateista kieltäytyy myös merkitsemästä heitä väestötietojärjestelmään.

Maistraatit toimivat sangen itsenäisesti, sanoo poliisitarkastaja Joni Länsivuori sisäministeriöstä.

Työryhmä helpottaisi henkilökortin saamista

Työryhmä muuttaisi oleskeluluvan saaneiden henkilökortin saantiperusteita niin, että kaikki jatkuvan oleskeluluvan saaneet saisivat myös ulkomaalaisen henkilökortin.

Lainmuutoksen jälkeen tämä koskisi myös niitä ihmisiä, joilla ei ole esittää henkilöllisyydestään minkäänlaista luotettavaa asiakirjaa vaan esimerkiksi pelkästään muukalaispassi.

Työryhmässä oli ministeriön edustajien lisäksi Poliisihallituksen, Maahanmuuttoviraston, Finanssivalvonnan ja Finanssialan keskusliiton edustus.

Poliisihallitus pitäisi henkilöllisyyslain tiukkana

Poliisihallitus jätti raporttiin eriävän mielipiteen ulkomaalaisen henkilökortin myöntämisedellytysten laajentamisesta.

Poliisitarkastaja Länsivuori arvioi, että Poliisihallitus on tiukan henkilöllisyyslain kannalla.

Länsivuoren mukaan työryhmä kuitenkin katsoo, että todennäköisesti loppuelämänsä Suomessa asuvien ihmisten ongelmat pankin ja henkilöllisyyden todistamisen kanssa on ratkaistava pikaisesti.