Oliko Jeesus ihan oikeasti olemassa?

Vietämme kristillistä joulua Jeesus-lapsen syntymän kunniaksi. Mutta mitä tiedämme historiallisesta henkilöstä nimeltään Jeesus? Pohditaan asiaa hetki teologian tohtori Sakari Häkkisen kanssa.

kulttuuri
Puusta veistetyt Maria ja Joosef Jeesus-lapsen kanssa vierellään enkeli. Taustalla puinen kynttelikkö.
Riitta Kujala / Yle

Joulu on maailman suurin kristillinen juhla, joka tunnetaan Jeesus-lapsen syntymäjuhlana. Monessa kodissa tapahtumasta luetaan jouluevankeliumista, hiljennytään seimen ihmeen äärelle, ja rauhoitutaan viettämään joulua.

Mutta, kun joulun sanomaa tarkastelee tieteellisestä näkökulmasta paljastuu, että juhlimme sankaria, jonka syntymäpäivä ei ole tiedossa.

Jeesuksen syntymästä ei tiedetä historian valossa mitään

Jeesuksen elämästä on olemassa vain kertomuksia ja kirjoituksia. Historiallista tietoa ne eivät välitä sen enempää kuin kaunokirjallinen teos

Teologian tohtori Sakari Häkkinen on sitä mieltä, että kertomuksiin uskotaan siksi, että ne ovat äärettömän hyviä, puhuttelevia ja vaikuttavia. Siksi monet pitävät niitä historiallisesti tosina.

- Meillä on myös toisistaan poikkeavia kertomuksia, eihän kaikki voi olla yhtä aikaa totta, jos on kaksi erilaista kertomusta samasta tapahtumasta, Häkkinen sanoo.

Mielenkiintoinen kysymys on myös se, onko Jeesus Nasaretilainen oikeasti elänyt historiallinen henkilö.

- Äärimmäisen suurella todennäköisyydellä voi sanoa, että Jeesus oli historiallinen henkilö, Häkkinen sanoo.

Jeesuksen kuolemasta tiedetään enemmän kuin elämästä

Henkilöstä Jeesus ei ole olemassa mitään kovaa faktaa, kuten dna:ta tai luettelomerkintöjä.

Sakari Häkkinen pitää aika luotettavina lähteinä niitä kirjallisia teoksia, jotka ovat olemassa. Esimerkiksi Raamatusta tutut evankeliumit kertovat Jeesuksen elämästä, ja sen lisäksi on joukko muitakin kirjoituksia.

- Olisi hyvin ihmeellistä ja epätodennäköistä, että Jeesus ei olisi ollut oikeasti olemassa, niin paljon hänestä on kirjoitettu, Häkkinen toteaa.

Mutta varhaisimmissa kirjallisissa lähteissä ei puhuta Jeesuksen syntymästä mitään.

Yksi niistä on Markuksen evankeliumi, jonka kertominen Jeesuksesta alkaa aikuisuudesta. Sen sijaan syntymästä ja lapsuudesta olevia kertomuksia alettiin kertoa sen jälkeen, kun Jeesusta ryhdyttiin pitämään Jumalan poikana.

- Syntymäkertomukset tulevat erilaisista tarpeista selittää kuka Jeesus oli, Häkkinen sanoo.

Jeesuksen isä on keksitty henkilö

Jälkeenpäin on myös annettu Jeesukselle isä, isästäkään ei kerrota varhaisissa teksteissä mitään. Markuksen evankeliumissa ei kerrota Joosefista ja todennäköisesti Joosefin esikuva tulee vanhasta testamentista Matteuksen evankeliumiin.

- Itse ajattelen, että kyseessä on kirjallinen luomus. Emme tiedä kuka oli Jeesuksen isä, Häkkinen sanoo.

Teologian tohtori Sakari Häkkinen kertoo myös, että joulun ihme, neitseestä syntyminen on antiikin ajan tapa kertoa sitä, että Jeesus oli Jumalan poika ja Jumalan lähettämä maailman historian merkityksellisin ihminen.

- Itse en pidä sitä biologisena tapahtumana ja tosiasiana, vaan se on tuohon aikakauteen kuuluva selitys tapahtuneesta. Silloin oli muitakin, joiden ajateltiin syntyneen neitsyestä, ja joita pidettiin jumalana tai jumalallisena olentona.