Valoa, kautta pitkän parran!

Valotaiteilija Kari Kola on yksi Joensuu-päivänä palkittuja kaupunkilaisia, kulttuuripalkinto luovutettiin pitkäpartaiselle miehelle torstaiaamuna kaupungintalon lasiterassilla. Kola on puurtanut äänentoiston ja massiivisten valoteosten parissa jo vuosikausia, nykyisin työt vievät Kolaa joukkoineen yhä useammin myös maan rajojen ulkopuolelle.

Valoesitykset ja valotaide
Näsinneula, Valon Taikaa -valoteos
Perttu Torvinen

Järvenpäästä kotoisin oleva Kari Kola muutti 90-luvun päätteeksi Pohjois-Karjalan opiskelemaan esitystekniikkaa Outokumpuun. Hän valmistui Outokummusta vuonna 2005 ja laittoi saman tien pystyyn oman yrityksen, Valoparta Oy:n.

- Kyllähän tässä on pitkä taival valon ja ääneen maailmassa jo kuljettu, joten toki tuntuu hyvältä että ainakin osa kaupungin päättäjistä arvostaa työn jälkeä. Satanen oli rahaa taskussa kahdeksan vuotta sitten, kun yritystä käynnistelin. Nyt on parisataaneliöinen varasto ja viisi kuukausipalkkaista työntekijää, joten kyllä tässä on monenlaista nähnyt vuosien varrella, Kari Kola kertoilee.

Kolan valotyöt, erityisesti ulkona toteutetut, ovat suurinten Suomessa nähtyjen valoteosten joukossa, ja nälkä tuntuu vain yltyvän syödessä.

- Tämä on vasta alkusoittoa, tässähän alkaa oikeastaan vasta pikkuhiljaa heräillä näkemään mahdollisuuksia ympärillään, mies naurahtaa silmälasiensa ja pitkän parran takaa.

Sky Rose valaisee kauas

Valoparta Oy:llä on käytössään mittava määrä äänentoisto- ja valaisulaitteistoa - ja myös osaamista niiden käyttöön. Varastosta löytyy liikkuvia valoja Martin Macista Galileoon ja aktiiviheittimiä Sky Rosesta Martin Stage Cycloon, on mikrofoneja, efektiheittimiä, himmentimiä, kaapeleita, äänipöytiä, nostimia... Suuren ja näyttävän valoteoksen syntyyn tarvitaan kalustoa ja miehiä - ja se tärkein; näkemys siitä mitä ollaan tekemässä.

- Rajoina tässäkin taiteenlajissa ovat oikeastaan vain mielikuvituksen rajat, ja ne ovat minulla aika kaukana, Kari Kola virnistää. Kun kurkistaa yrityksen sivuilta, millaisin referenssein Valoparrassa valotaidetta tehdään, ja kuuntelee tovin miehen tulevaisuuden suunnitelmia ja näkymiä, on helppo uskoa asian olevan juuri näin.

Kuukausi sitten Kola teki installaation Näsineulasta, ja pari muutakin teosta Tampereelle hyvin lyhyellä varoajalla. Nopeus on yksi hänen työskentelytapansa ja yrityksensä valttikorteista.

- Minä olen visuaalisesti nopea. Hahmotan tilan ja ne mahdollisuudet, jotka haluan siitä käyttää, lähes välittömästi. Olen valmis ryhtymään hommiin lyhyelläkin varoajalla, se sopii minun tavalleni työskennellä, Kari Kola toteaa.

Toista vuorokautta samoilla silmillä

Viimeiset vuodet Kari Kola on urakoinut valon parissa kiihtyvään tahtiin. Pari kertaa vuodessa hän katoaa kännyköiden ulottumattomiin keräämään rauhassa innostusta ja niputtamaan ajatuksia ja suunnitelmia. Juuri nyt on tällaisen pään tuuletuksen vuoro, Kola on jossakin päin Marokkoa omilla teillään.

- Tämä ei tosiaankaan ole mitään 8 - 16 hommaa, vaan ajoittain hyvinkin kiivaalla tempolla etenevää projektityötä. Kyllä tässä saa välillä painaa menemään toista vuorokautta samoilla silmillä, kun kohdalla on kaikkein kiivain toteutuksen hetki. Ja tietysti se, että työt ovat milloin Tampereella, milloin Bergeneissä, milloin missäkin päin maailmaa, haastaa miestä kulkemisen muodossa.

Kola sanoo, ettei tee taidettaan rahasta. Hän haluaa tarjota elämyksiä tavallisille ihmisille, ja on hyvillään myös siitä, että pystyy työllistämään muita kulttuurialan taitajia omien teostensa myötä. Näyttää siltä, että jatkossa Valoparran valonheittimet viuhuvat kiihtyvään tahtiin ulkomailla.

- Tämän vuoden aikana olen käynyt 11 eri maassa, ja aika paljon on kaikenlaisia virityksiä tuonne maailmalle. Kyllä minä täällä pysyn, mutta varmasti menen jatkossa usein myös maailmalle, Kola kertoo tämän hetken kuulumisistaan.

Isoja igluja kaikille

Helmikuun lopulla kannattaa pitää silmällä Joensuun Ilosaarta, sillä jotain mukavaa on vireillä jälleen. Iglufestivaalit ovat työn alla, ja se tarkoittaa myös valoteoksia kaupunkikuvaan.

- Helmikuun 22.- 24. on tarkoitus - tai ei pelkästään tarkoitus, vaan se tehdään - Iglufestivaali Ilosaareen. Kyseessä on kaikille tarkoitettu tapahtuma ikään katsomatta ja sinne on vapaa pääsy, Kola kertoo päättäväiseen sävyyn.

Ennen sitä on kuitenkin pään tuuletuksen vuoro, ja joulun aikaan Valoparran valot loistavat muunmuassa Joensuun Taitokorttelissa.

- Joulu on minulle sellaista rauhoittumisen aikaa ja toivottavasti myös kiireetöntä kynttilöiden tuijottelua. Kynttilän liekissä on jotain meditatiivista, ja sellaista rauhaa ja ajatustilaa tarvitsee isojen valojen sekaan, Kola hymyilee.