Sankarikoira Thor nauttii työstään makkarapalkalla

Vapaaehtoisena pelastuskoirana toimiva Thor saa yleensä palkkioksi palan makkaraa, mutta tänä vuonna palkinto on arvokkaampi. Turkulainen Thor saa sankarikoira-kunniamaininnan kahden ihmishengen pelastamisesta.

ilmiöt
Vapaaehtoinen pelastusikoira istuu isäntänsä vierellä.
Sankarikoira Thor istuu isäntänsä Heikki Raudaskosken vierellä, kunnes saa luvan jatkaa etsintöjen harjoittelua.Johanna Kasvinen / Yle

Suomen Kennelliiton myöntämän sankarikoiran arvonimen pokkaa tänä vuonna 19 karvakuonoa. Suomen Kennelliiton sankarikoira arvonimeen yltävät koirat, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet ainakin yhden ihmishengen pelastumiseen. Tyypillisimmin sankarikoira pelastaa isäntäväkensä varoittamalla heitä tulipalosta. Myös kadonneiden etsinnässä koirista on korvaamaton apu.

Sankarityöstään palkitaan myös Australiankelpie rodultaan oleva Thor-koira, joka löysi kaksi kadonnutta henkilöä Laitilassa vuosina 2009 ja 2010 toimiessaan vapaaehtoisessa pelastuskoiraharrastuksessa.

- Oli pimeää ja kuljimme erittäin tiheässä metsässä. Menimme aluetta eteenpäin ja noin tunnin kuluttua kuultiin että Thor haukkuu siellä edessä. Etsimämme henkilö oli löytynyt ja oli suht koht hyvissä voimissa, mutta onneksi hänet löydettiin melko nopeasti. Kovin pitkään kadonnut henkilö ei enää olisi pärjännyt metsässä, Thorin omistaja Heikki Raudaskoski muistelee.

Vapaaehtoinen pelastustoiminta palkitsee

Vapaaehtoinen pelastuskoiraharrastus on antoisaa sekä koiralle että omistajalle.

- Koira on opetettu siihen, että kun ihminen löydetään niin saadaan makkaraa tai mikä palkinto sitten koiralla onkin. Eli koira ilmaisee löydetyn ihmisen sijainnin ja odottaa, että omistaja tulee paikalle ja antaa palan makkaraa. Mutta kyllä se itse etsintä on omalle koiralle kaikki kaikessa, sitä koira rakastaa, Raudaskoski kuvailee.

Tänä vuonna palkintona on muutakin kuin makkaraa. Thor saa sankarikoiran arvon Suomen Kennelliiton Voittaja-näyttelyssä joulukuun 9. päivänä.

- Se on hieno palkinto siitä omasta tehdystä työstä koiran kanssa. Emme varmaankaan järjestä isompia juhlia, ehkä vähän enemmän laitetaan pekonia Thorin ruokaan. Kyllä koira huomioidaan jollain tavalla tämän johdosta, Raudaskoski naurahtaa.