Tuulivoimalan omistaja iloitsee talvimyrskystä

Järkevästi rakennettu pientuulivoimala toimii myrskyllä parhaiten. Kun moni kansalainen viettää aikaansa pimeässä talossa myrskyn katkaistua sähköt, pientuulivoimalan omistaja nauttii varmasta ja ilmaisesta sähköstä.

Kotimaa
Pieni tuulivoimala.
Antero Rantanen

Monille suomalaisille talvimyrsky on uhka ja haitta. Kustavissa eläkepäiviään viettävä Antero Rantanen löytää myrskytuulesta erinomaisen puolen. Hänen pientuulivoimalansa tuottaa ennätyksellisen paljon sähköä.

Kun tuuli puhaltaa tavanomaiseen tapaan, 5 - 10 metriä sekunnissa, Rantanen saa suurimman osan hyvin varustellun mökkinsä sähkölaitteista toimimaan tuulivoimalla. Myrskyllä tuuli antaa energian kaikkiin sähköä käyttäviin laitteisiin, mukaan lukien pakastimet ja lattialämmitys, ja ylikin jäisi. Akkujen varaus on koko ajan täysi.

Rantanen on vertaillut erilaisia pientuulivoimaloita. Hän on päätynyt jykevään kiinalaisvalmisteiseen laitteeseen, jonka teho on kaksi kilowattia ja roottorin halkaisija 3,8 metriä. Laite on ollut käytössä kuudetta, eikä ongelmia ole ollut.

Rantasen tuulivoimalan erikoisuus on suuri akusto. Sen kapasiteetti on peräti 2 000 ampeerituntia. Kyseessä on entinen nikkeli-kadmium-akusto, joka on peräisin laivasta.

Tavanomaiset tuulivoimaloiden akut ovat kalliita ja niitä pitää uusia usein. Käytetty laiva-akusto sopii pientuulivoimalaan hyvin, eikä sitä tarvitse uusia.

Miksei pientuulivoimalla voisi ansaita?

Rantasen pikkuvoimala tuottaa sähköä parhaimmillaan enemmän kuin hän saa kulumaan. Ympäristöystävällistä sähköä voisi syöttää myös valtakunnanverkkoon, mutta maan hallitus ei vaikuta olevan kiinnostunut tästä.

Suomessa on voimassa laki sähkön syöttötariffista, eli siitä, kuinka sähkön eri tuotantomuotoja tuetaan. Suuret tuulivoimalat saavat lain avulla takuuhinnan, joka varmasti kattaa tuotantokustannukset. Pienet tuuli- ja aurinkovoimalat on kuitenkin jätetty tuen ulkopuolelle.

Rantanen ihmettelee valtion linjaa. Valtion tulisi kannustaa ihmisiä ottamaan käyttöön tuulivoimaloita, jotka eivät aiheuta ilmastopäästöjä, mutta parantaisivat sähkön huoltovarmuutta. Nyt tuotettua sähköä menee hukkaan, kun tuottajilla ei ole intressiä kytkeä voimaloitaan sähköverkkoon.

Monessa maassa yksittäiset ihmiset voivat jo ansaita rahaa pienillä voimalillaan, joiden tuottamaa sähköä he myyvät sähköyhtiöille.

Yksittäisille kansalaisillekin pientuulivoima olisi järkevä vaihtoehto etenkin harvaan asutulla alueella, Rantanen sanoo. Myrskyt katkovat aina sähkölinjoja ja joskus vahingot ovat todella suuria, kuten viime joulun tapani-myrskyssä.

Jos maaseudun asukkailla olisi käytössään pientuulivoimalat, sähkölinjojen katkeaminen ei välttämättä haittaisi heidän elämäänsä lainkaan, Rantanen huomauttaa.