Napoleonin räjäytyskirje huutokaupataan

Pariisissa huutokaupataan sunnuntaina yli 400 Napoleoniin liittyvää esinettä. Joukossa on kirje, jossa Ranskan keisari kertoo räjäyttävänsä Moskovan Kremlin.

Ulkomaat

Napoleon lähetti kirjeen ulkoministerilleen Moskovasta 20. lokakuuta 1812. Kaupan on harvinaisen, salakirjoitetun kirjeen lisäksi myös ulkoministerille selkokieliseksi avattu vedos.

- Räjäytän Kremlin 22. lokakuuta kello kolme aamulla, Napoleon aloittaa kirjeen.

Kirjettä sanellessaan Napoleon oli päättänyt vetäytyä Venäjältä. Kesällä aloitettu sotaretki ei ollut tuottanut ratkaisua, vaikka ranskalaiset olivatkin saaneet Moskovan haltuunsa syyskuussa. Venäjän tsaari Aleksanteri I ei kuitenkaan suostunut neuvottelemaan. Ranskalaisjoukot olivat uuvuksissa.

- Ratsuväkeni on riekaleina, hevosia kuolee joukoittain. Varmista, että ostamme lisää niin pian kuin mahdollista, Napoleon sanoo ulkoministerilleen kirjeessä, jonka on allekirjoittanut lyhyesti "Nap".

Ranskalaiset räjäyttivät osia Kremlistä vetäytyessään. Useita torneja ja pätkiä muurista vaurioitui, mutta venäläiset kunnostivat linnoituksen pian ranskalaisten vetäytymisen jälkeen.

Huutokauppatalo Osenat odottaa kirjeestä maksettavan sunnuntain huutokaupassa jopa 15 000 euroa. Kiinnostusta lisännee kirjeen harvinaisuuden lisäksi sen erikoinen sisältö, jonka takia se saattaa huutokauppias Jean-Pierre Osenatin mukaan matkata Venäjälle.

Lähteet: Reuters