Presidentin henkilökultti voi hyvin Kazakstanissa

Presidentti Nursultan Nazarbajevin kunniaksi vietetään tänään lauantaina uutta kansallista juhlapäivää. Juhlallisuudet huipentuivat 30 000 osallistujan näytökseen pääkaupungissa Astanassa. Nazarbajev on Kazakstanissa läsnä kaikkialla.

Ulkomaat
Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev ollut vallassa vuodesta 1991 lähtien. Valokuva on vuodelta 2010.
Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev ollut vallassa vuodesta 1991 lähtien. Valokuva on vuodelta 2010. Ian Langsdon / EPA

Uutta ensimmäisen presidentin juhlapäivää vietään Nazarbajevin vuonna 1991 tapahtuneen valtaannousun kunniaksi. Nazarbajev valittiin entisen neuvostotasavallan presidentiksi 1. joulukuuta, eikä hän ole sen jälkeen vallasta luopunut. Johtajan henkilökultti on pikemminkin viime vuosina voimistunut.

Juhlallisuuksia vietetään pääkaupungin Astanan lisäksi ympäri maata. Koululaiset ja valtion työntekijät järjestävät konsertteja, urheilutapahtumia ja juhlia 72-vuotiaan Nazarbajevin kunnioittamiseksi. Ei ole varmaa, voiko tapahtumiin osallistumisesta kieltäytyä.

Asiantuntijoiden mukaan Nazarbajevin ote ulottuu Kazakstanissa kaikille elämän alueille. Hänestä tehdään elokuvia, näytelmiä ja jopa satuja lapsille. Luonnollisesti johtaja on näyttävästi esillä viestimissä, sekä ilmoitustauluilla ympäri laajaa maata.

Oppositio peukalon alla

Kazakstanin poliittinen tilanne on viime aikoina mennyt epädemokraattisempaan suuntaan, toteaa amerikkalainen Freedom House -järjestö. Lokakuussa maan merkittävin oppositiopoliitikko Vladimir Kozlov tuomittiin yli seitsemäksi vuodeksi vankeuteen. Häntä syytettiin levottomuuksien lietsomisesta ja suunnitelmista kaataa hallitus. Kansainvälisten oikeusasiantuntijoiden mukaan oikeusprosessi oli poliittinen ja epäreilu. Tällä viikolla viranomaiset aloittivat uuden kampanjan oppositiopuolueita ja presidenttiin kriittisesti suhtautuvia sanomalehtiä vastaan.

Oppositiosta ei olekaan presidentin vallalle haastajaksi. Vuoden 2010 presidentivaaleissa Nazarbajev sai 95 prosenttia äänistä. Kansainväliset tarkkailijat arvostelivat vaaleja epäreiluiksi. Samana vuonna maan parlamentti myönsi hänelle Elbasy-arvonimen, jonka mukana tuli elinikäinen syytesuoja ja valtaoikeuksia mahdollisen eläköitymisen jälkeenkin. Nazarbajevilla ei tosin tiettävästi ole mitään aikomuksia jättää presidentin tehtäviä.

Lähteet: AP